The Mayors Choice bij de expositie Kopstukken in de Kloostergangen

0

Speciaal voor de expositie KOPSTUKKEN in de Kloostergangen van het Stadhuis te Haarlem, die sinds 15 juni te bezichtigen is, heeft beeldend kunstenaar Lottie Buit een portretschilderij van Burgemeester Bernt Schneiders gemaakt. Het draagt de dubbelzinnige titel “The Mayors Choice”.

Buit licht toe: “Het is de keuze van Bernt Schneiders geweest om Burgemeester van Haarlem te worden maar ook om binnenkort, na 10 jaar, te vertrekken om een andere functie te gaan bekleden. Bernt had de door mij geschilderde portretten van de burgemeesters van Haarlemmerliede en Spaarnwoude gezien en had al jaren geleden gezegd dat hij zo heel graag door mij geportretteerd zou willen worden. Maar waarvoor, waarom? Dit leek mij een geschikt moment. Bij het poseren gaf de burgemeester aan de voorkeur te hebben voor een informele pose. Expres had hij de ambtsketen en zijn stropdas niet meegenomen. Zijn keuze.

Buit vervolgd: “Ik heb na de poseersessies een duidelijke keuze gemaakt om hem in mijn schilderij te typeren als een man die een natuurlijk overwicht uitstraalt. Los van wat ik van hem weet, zonder enig rationeel oordeel, heb ik geschilderd wat ik ervaren heb: Een rijzige man met bravour en nonchalance, vol tegenstellingen: vastberaden maar ook gevoelig en zelfs een beetje verlegen. Snel en intelligent. Met een geamuseerde glimlach, observerend en een tikkeltje gereserveerd. Spontaan maar ook ongedurig stapt hij het schilderij binnen zo van “bedoel je dit”?. Opmerkelijk vond ik dat hij toch op het laatst zei dat een van de meest traditionele Wapens van Haarlem niet zou misstaan op het doek… Dat dan weer wel! De nadruk heb ik gelegd op het gezicht dat veelkleurig is en het horloge dat ik op 5 voor 12 heb gezet…

Info
Expositie KOPSTUKKEN, KZOD
Openingstijden Kloostergangen (Stadhuis)
Grote Markt 2, 2011 RD Haarlem
Alle werkdagen ma t/m vrijdag van 8.00 – 17.00 uur
Opening vrijdag 17 juni om 16.00
Te zien van 15 juni t/m 15 juli