Vogelliefhebbers verzamelen ruim 15.000 euro voor kwetsbare huiszwaluw

Wadden Vogelfestival en Texel Big Day zamelden weer meer geld in voor het goede doel

1

Afgelopen weekend brachten deelnemers aan de vogelrace Texel Big Day en de vogelexcursies van het Wadden Vogelfestival 15.760 euro bijeen voor de bescherming van huiszwaluwen op Texel. De initiatiefnemers Nationaal Park Duinen van Texel en het Vogelinformatiecentrum vragen met het jaarlijkse vogelweekend zowel aandacht voor het genieten van de vele vogels op Texel als voor de bescherming van kwetsbare natuur.

Het aantal huiszwaluwen is in vergelijking met 30 jaar terug fors minder. Met de opbrengsten van de Texel Big Day en het Wadden Vogelfestival wordt het leefgebied van de vogels verbeterd; modderpoelen aangelegd, meer nesten gecreëerd en voorlichting gegeven. Nationaal Park Duinen van Texel en Vogelinformatiecentrum sluiten met dit goede doel aan bij het Jaar van de Huiszwaluw van Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland.

Texel Big Day: de winnaars
Zaterdag 12 mei was Texel het toneel van de spannende vogelrace Texel Big Day: vijftien teams zochten 24 uur lang naar zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten. Van tevoren was sponsorgeld verzameld voor de huiszwaluw. Team 3T (bestaande uit Thomas en Hans Hofmeester, Tjasker Verstrael en Thea Boonstoppel) haalde het meeste geld opgehaald voor de huiszwaluw: 3.257 euro. Het team Local Patchers (bestaande uit Vincent Stork, Jeroen de Bruijn, Han Zevenhuizen en Diederik Kok) won door in 24 uur 154 vogelsoorten te zien of te horen. Hiermee zetten de teamleden een nieuw Texels dagrecord. Samen zagen de teams maar liefst 182 vogels en onderstreepten ze wederom hoe vogelrijk Texel wel niet is.

Geslaagd vogelweekend
De Texel Big Day was één van de vele vogelactiviteiten tijdens het Wadden Vogelfestival en de kick-off van de landelijke Nationale Vogelweek. Uitzichtpunten aan de rand van vogelrijke natuurgebieden waren zo ingericht dat bezoekers met telescopen en hulp van vrijwilligers bijzondere vogels konden bekijken zonder ze te verstoren. Elk uur gingen vogelexcursies van start met ervaren vogelgidsen.

Tijdens het weekend lieten een aantal bijzondere soorten zich zien, waaronder de rode wouw, de morinelplevier, de roodstuitzwaluw en de koningseider zich zien. Ook de Texelse huiszwaluw was volop te bewonderen.

Marc Plomp van Vogelinformatiecentrum Texel: “Dit derde Wadden Vogelfestival was weer een groot succes. Geweldig om het gehele weekend zoveel mensen te zien genieten van de vele vogels die Texel rijk is. Het is zo mooi dat we hier op Texel in en buiten het Nationaal Park veel natuur hebben die voor iedereen toegankelijk is. Noteert u 11 en 12 mei 2019 maar vast, dan is er weer een Wadden Vogelfestival.

Jan van de Venis, voorzitter van Nationaal Park Duinen van Texel: “Het plezier van het vogels kijken in de mooie natuur, op een verantwoorde manier. Dat is waar het Wadden Vogelfestival om draait. Samen met onze partners, vrijwillige vogelwachters en ervaren natuurgidsen zorgden we ervoor dat bezoekers de diversiteit aan vogels konden bewonderen, met respect voor de kwetsbare natuur. En door de Texelse huiszwaluw als goed doel te kiezen, droegen bezoekers concreet bij aan vogelbescherming op Texel.

Meer informatie op: www.waddenvogelfestival.nl en www.facebook.com/texelbigday.

1 REACTIE

Comments are closed.