Programma Toneelschuur mei & juni 2019

0

Het programma van de Toneelschuur voor mei en juni 2019 ziet er als volgt uit:

THEATER, DANS, CABARET EN FAMILIEVOORSTELLINGEN IN DE TONEELSCHUUR IN MEI EN JUNI
Hieronder vindt u een overzicht van het programma dat de komende twee maanden is te zien in de Toneelschuur. Met een gevarieerd aanbod voor jong en oud, dans- en muziekliefhebbers. Een greep uit het aanbod: oude bekenden Servaes Nelissen en Het Volk zijn terug. Maar ook de Broadway-hit Clybourne Park is te zien. Het met sterren overladen Rijsen, Rooxman, Dedikkemuiz en Sjors met Adelheid Roosen en Lineke Rijxman speelt twee avonden bij ons. En De Koe presenteert haar jubileumvoorstelling. Op 4 mei presenteert Toneelschuur Producties een lezing in het kader van Theater na de dam.

Voor informatie en kaarten, kijk op onze website www.toneelschuur.nl, het telefoonnummer van de kassa is 023-5173910.

UITGELICHTE VOORSTELLINGEN

wo 1 mei, 15.00 uur
wo 1 mei, 13.45 uur, workshop (gratis)
CHITCHAT (4+)
Maas theater en dans
Virtuoos dansduet van twee vriendinnen die bewegen als een twee-eenheid, elkaar voortdurend imiterend. Ze giebelen, schaterlachen, proesten, spelen, kletsen, dansen, stoeien. ChitChat is hoogstandje performance art voor kleuters, verpakt als live cartoon. “De manier waarop Goesaert en Verlinden abstracte dans toegankelijk maken voor de allerjongsten verdient lof.” (De Standaard)

Vr 10 & za 11 mei, 20.00 uur
VOOR ALTIJD DUURT EEN JAAR
Simon Heijmans
Voor altijd duurt een jaar is het verhaal van een jonge man en een vrouw die besluiten na hun eerste ontmoeting precies één jaar bij elkaar te blijven. Dan gaan ze uit elkaar, wat er ook gebeurt. In deze voorstelling gaat theater- en podcastmaker Simon Heijmans (o.a. van NTR serie ‘De Brand in het Landhuis’) in gesprek met zijn publiek.

wo 15 t/m za 18 mei, 20.00 uur
BEEFTEEFJES
SERVAES NELISSEN & FEIKES HUIS / ALLES VOOR DE KUNSTEN
Voor het drieluik Beefteefjes heeft Servaes zich laten inspireren door zijn buurman, kunstschilder Willem Koevoet. Op basis van gesprekken over inspiratie, maakangst en eenzaamheid laat hij de schilder van stillevens in een klein miniatuurtje tot leven komen. Willems adagium dat kunst open moet zijn en vrij van vooroordelen en verklaringen vormt de leidraad voor dit drieluik.

do 16 t/m za 18 mei, 20.30 uur
RIJSEN & ROOXMAN, DEDIKKEMUIZ & SJORS
Mugmetdegoudentand & Adelheid+Zina
Adelheid Roosen, Lineke Rijxman, Titus Muizelaar en George Groot, vier spelers met verweven levens en liefdes, onderzoeken in een speels ritueel de staat van de liefde en of het oog inderdaad de spiegel van de ziel is als je er genadeloos in kijkt. Ze ontdekten de schoonheid van de vraag. Of is het pijnlijk om deze te stellen? Of te beantwoorden?

vr 24 mei, 20.30 uur
vr 24 mei, 19.45 uur, inleiding i.s.m. The Black Archives (gratis)
CLYBOURNE PARK
Well Made Productions
In de buurt Clybourne Park in Chicago zorgt de aankoop van een huis door een zwart gezin voor andere spanningen dan de aankoop van een huis in dezelfde buurt door een wit gezin. Clybourne Park gaat over raciale spanningen en gentrificatie. Het uiterst actuele stuk werd een Broadway-hit en won talloze prijzen, waaronder de prestigieuze Pulitzerprijs.

vr 31 mei, 20.30 uur
EEN KERSENTUIN / Anton Tsjechov
Kameroperahuis
In Een Kersentuin zien we de laatste hallucinante momenten voor de dood van de aan lager wal geraakte Ljubov. Ze verliest langzaam de grip op haar herinneringen en klampt zich vast aan wat er nog is. Hoogte- en dieptepunten flitsen als een grillig en muzikaal revue-requiem aan haar voorbij. “Een mooi zicht op de betekenis en de tragiek van herinneringen.” Theaterkrant

di 21 mei, 20.30 uur
The Little Great People
Jiří Pokorný / Korzo Producties / Nederlands Dans Theater
Korzo en het Nederlands Dans Theater geven podium aan dansmaker Jiří Pokorný. The Little Great People bestaat uit drie afzonderlijke duetten. Pokorný werd geïnspireerd door de tegenstellingen die in de menselijke natuur bestaan. Ieder duet is gewijd aan een ander gebied van tegenstrijdigheden en samen vormen zij een diversiteit waarin de toeschouwer zijn eigen plek kan vinden.

do 23 mei, 20.30 uur
Achter/af
De Koe
De Koe blikt terug op de rijke geschiedenis in hun dertigjarig bestaan. Een avond vol herinneringen en hernemingen, vol confessies en conferences, vol oude liefdes, liederen, plannen en oud zeer. Na 30 jaar theaterteksten waagt de Koe zich eindelijk aan een boek: het jubileumboek KOE DOET BOEK! Waarin een verslag van hun unieke blik op hun filosofie en werkwijze.

do 2 & vr 3 mei, 20.30 uur
OPGEDIEPT
De Theatertroep
In Opgediept willen de acteurs het vierde deel van Judith Herzbergs befaamde trilogie over de stille impact van de Tweede Wereldoorlog op een Joodse familie zien, maar de voorstelling is uitverkocht. Dus fantaseren ze hoe het verhaal zou kunnen verlopen en kruipen daarbij haast ongemerkt in de huid van de personages.

vr 24 & za 25 mei, 20.00 uur
WIE IS ER BANG VOOR VIRGINIA WOOLF?
DOOD PAARD
Nachtelijke gasten worden meegesleurd in een confrontatie tussen het echtpaar Martha en George, die in een totale oorlog overgaat. De legendarische tekst van Edward Albee wordt integraal gespeeld in een sobere enscenering. De voorstelling was in 2013 geselecteerd als publieksfavoriet voor het Nederlands Theater Festival en werd door de Volkskrant gekozen tot voorstelling van het jaar.

AGENDA MEI 2019

wo 1 mei, 15.00 uur
wo 1 mei, 13.45 uur, workshop (gratis)
ChitChat (4+)
Maas theater en dans
Wervelende dansvoorstelling voor kleuters, vol beweging en geluid.

do 2 & vr 3 mei, 20.00 uur
Bedrog
TG SUBURBIA / Olivier Diepenhorst
Moderne klassieker van Harold Pinter over ontrouw, intriges en vriendschap in regie van ‘onze eigen’ Olivier Diepenhorst.

Do 2 & vr 3 mei, 20.30 uur
Opgediept
THEATERTROEP
Vervolg op Judith Herzbergs befaamde trilogie over de impact van de Tweede Wereldoorlog op een Joodse familie.

za 4 mei, 11.00 uur, 13.00 uur, 15.00 uur (gratis)
Open Joodse Huizen
Alexander de Bruijn / Esther Gijze
Diverse kleinschalige bijeenkomsten om te herinneren en te herdenken.
Informatie: openjoodsehuizen.nl

za 4 mei, 21.00 uur
Theater Na de Dam
TONEELSCHUUR PRODUCTIES
Theater Na de Dam geeft elk jaar een opdracht aan een toneelschrijver voor een nieuwe theatertekst over de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar: Verloren vader van Tom Lanoye over een oud-strijder die door zijn voortschrijdende dementie steeds minder zeker wordt van zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog.

di 7 mei, 20.00 uur (uitverkocht)
Zonder zin kan het ook
JANNEKE DE BIJL
Janneke de Bijl beschouwt het leven zoals het echt is: onzinnig en ingewikkeld.

di 7 mei, 20.00 uur Finale Dans/Kleinkunst
di 11 juni, 20.00 uur Finale Theater
HIT
HART HAARLEM
Jong Haarlems talent van 12-18 jaar presenteert zich tijdens het HIT. Tijdens de finales dans/kleinkunst en theater krijgen jongeren de kans om zich aan een groot publiek te tonen.

wo 8 mei, 20.00 uur
Ding Dong
STICHTING STROET / FEIKES HUIS / DUDA PAIVA COMPANY
Relatietragedie voor twee poppen en twee acteurs, geïnspireerd op Edward Albee en Lars Norén, over de breekbaarheid van geluk.

do 9 mei, 20.30 uur
Carmiggelt
HELMERT WOUDENBERG
Carmiggelts werk is ruim 40 jaar na zijn dood nog springlevend: zijn scherpe blik, interesse in het menselijk onvermogen en zijn beeldende taal tillen zijn verhalen moeiteloos over de jaren heen.

vr 10 & za 11 mei, 20.00 uur
Voor altijd duurt een jaar
SIMON HEIJMANS
Is duurzame liefde een houdbaar ideaal? Aan de hand van een liefdesverhaal gaat Heijmans in gesprek met zijn publiek.

zo 12 mei, 15.00 uur
zo 12 mei, 16.00 uur, workshop (gratis)
Vadertje & moedertje (6+)
BONTEHOND
Voorstelling die aan de kaak stelt hoe middeleeuwse verzinsels nu nog steeds onze moraal en rolverdeling bepalen.

zo 12 mei, 20.00 uur
Nachtgasten: schrijvers op de vloer
De Nieuwe Oost / Theater Bellevue
De spelers improviseren, de schrijvers maken aantekeningen. Met de roemruchte Nachtgastenmethode, waarbij het publiek het verhaal al kent, maar de acteurs ter plekke elkaars geheimen moeten ontdekken, worden verhalen gespeeld en ontwikkeld.

di 14 mei, 20.30 uur, na afloop, nagesprek
A seat at the table
BLACK SHEEP CAN FLY / ALLES VOOR DE KUNSTEN / HET NATIONALE THEATER / LIKEMINDS
Een ontroerend, humoristisch en kritisch portret over hoe racisme zich manifesteert in onze samenleving. Vier acteurs vertellen over intimiderende en pijnlijke incidenten waarin ze persoonlijk te maken hadden met discriminatie.

wo 15 t/m za 18 mei, 20.00 uur
Beefteefjes
SERVAES NELISSEN & FEIKES HUIS / ALLES VOOR DE KUNSTEN
Op basis van gesprekken over inspiratie, maakangst en eenzaamheid laat Servaes Nelissen zijn buurman Willem Koevoet, de schilder van stillevens, in een klein miniatuurtje tot leven komen.

di 21 mei, 20.00 uur (cabaret)
In de lift
Marlon Kicken
Meesterverteller Kicken zorgt ervoor dat iedereen zich bijzonder voelt. Als hij over zijn avonturen praat, is het vent alsof je er zelf bij bent geweest!

vr 24 mei, 20.30 uur
vr 24 mei, 19.45 uur, inleiding i.s.m. The Black Archives (gratis)
Clybourne Park
WELL MADE PRODUCTIONS
Een satirisch en pakkend verhaal over raciale spanningen.

di 28 mei, 18.00 uur
Cultuurtafel van veel, verrassingsfilm
Elke laatste dinsdag van de maand worden de tafels aan elkaar geschoven en een smakelijke daghap geserveerd in het Toneelschuur café. Na het eten gezellig samen naar een theater-, dansvoorstelling of film. HaarlemPas-houders betalen € 5,00 voor deze avond uit.

vr 31 mei, 20.30 uur
Een kersentuin / Anton Tsjechov
KAMEROPERAHUIS
Muziektheaterbewerking van Anton Tsjechov’s klassieker Een kersentuin waarin grote thema’s behandeld worden: onze sterfelijkheid, melancholie en het idealiseren van het verleden en de hoop voor de toekomst.

AGENDA JUNI 2019

di 4 juni, 20.00 uur (cabaret)
Bronst
YVONNE VAN DEN EERENBEEMT
Bronst gaat over dierlijke driften, over de beestachtigheid die onder onze deftige dasjes schuilgaat. “Een groot talent dat je bij de kladden grijpt.” (jury AKF)

Do 6 juni,m 20.30 uur met nagesprek
Rebound
Alida Dors / Backbone
Rauwe en meeslepende remake van succeswerk van de gevierde choreograaf Conny Janssen.

di 11 juni, 20.00 uur (cabaret)
Alles is wel
HUN
Veel tekst, geen tekst, Nederlandstalige liedjes, dikke dansmoves en levensvragen die niet beantwoord worden.

wo 12, do 13 & vr 14 juni, 20.00 uur
Het vermoeden van Poincaré
HET VOLK
Twee heren zijn ingesneeuwd in een Alpenchalet en worden zo gedwongen elkaar beter te leren kennen. Door een spontane pas de deux, poëtische teksterupties en zang trachten zij het samenzijn draaglijk te houden. Maar de taal blijkt een obstakel voor de mannen.

Info
Toneelschuur Lange Begijnestraat 9, 2011 HH, Haarlem
www.toneelschuur.nl.