Programma Pletterij oktober 2019

0

Het programma van de Pletterij voor oktober 2019 ziet er als volgt uit:

Dinsdag 1 oktober 20:00 uur – Debat
VPRO Tegenlicht Meet-up: Waterlanders – Haarlem onder water?
De zeespiegel stijgt en de bodem zakt. Hoe gaan we om met de fundamentele onzekerheid omtrent de zeespiegelstijging en welke invloed heeft het op de Nederlandse identiteit? Hierover gaat de VPRO-Tegenlichtuitzending ‘Waterlanders’ van 22 september. Op 1 oktober gaan we verder op het thema in met Harold van Waveren (Rijkswaterstaat, voorzitter van de Landelijke Coördinatiecommissie Overstromingsdreiging), Hetty Klavers (bestuurslid Unie van Waterschappen en Dijkgraaf van het Waterschap Zuiderzeeland) en Roderik van de Wal (hoogleraar ‘sea level rise and coastal impacts’ aan de Universiteit Utrecht.
De presentatie is in handen van Jaap Tielbeke van De Groene Amsterdammer.
Toegang: vrijwillige bijdrage

Dinsdag 1 oktober 18:00 – Evenement
Verhalenrestaurant
Voordat de verhalen starten kun je om 18.00 uur aanschuiven voor een ‘eenvoudige doch voedzame maaltijd’, die door enthousiaste vrijwilligers wordt bereid. De maaltijd kost € 6,00.
Het thema van oktober is: “BETER GOED GEJAT DAN SLECHT VERZONNEN”.
Wil je vertellen, neem dan contact op met Petra van Dam: peetvandam@outlook.com
Toegang: De verhalenavond start om 19.00 uur en is vrij toegankelijk.

Woensdag 2 oktober 14:00 – 16:00 – Film
LA COMMARE SECCA (1962), Bernardo Bertolucci
La Commare Secca is Romeins dialect voor ‘dode vrouw’, in dit geval het lijk van een vermoorde prostituee. De getuigen die worden verhoord hebben bijna allemaal iets te verbergen. Het onderzoek is de rode draad tussen de verschillende episodes en portretten, o.a. van een soldaat die met verlof is en zich alleen maar verveelt.
De film wordt ingeleid door Lenie Peetoom.
Toegang: Standaard €4,00; Vriend €3,00; H’lem Pas €2,50; Jongere <25jr €2,50.

Donderdag 3 oktober 20:30 – 22:30 – Docu
Requiem for Williamsburg
De Haarlemse première van Requiem for Williamsburg is een documentaire van de Haarlemse filmmaker Yara Hannema. Het verhaalt over de Nederlandse kunstenares Paulien Lethen die zich eind jaren ’80 vestigt in Williamsburg, een in die tijd troosteloze buurt in Brooklyn, New York. Ze is een van de drijvende krachten achter de opkomst van de wijk, totdat gentrificatie de overhand krijgt.
Yara Hannema: “Deze film is een belangrijk signaal voor de ontwikkelingen in andere steden wereldwijd. Kijk bijvoorbeeld wat er in mijn eigen stad Haarlem gebeurt. Daar dreigt de middenklasse in de binnenstad te verdwijnen en de weinige rafelrandjes die Haarlem nog heeft.”
Verder is er een debat over gentrificatie in Haarlem met Floor Roduner, de Haarlemse wethouder voor Ruimtelijke Ontwikkeling en Grondbeleid en Maarten Meurkens, oprichter van verschillende broedplaatsen voor creatieven in en om Haarlem. Wat is gentrificatie precies? Hoe erg is het met Haarlem gesteld? En wat kan Haarlem doen om de creatieve industrie in de stad te behouden?
Toegang: vrijwillige bijdrage

Zondag 6 oktober 15:30 – Evenement
Opening Expositie en Boekpresentatie Peter Arends
ANGSTEN EN FOBIEËN – van Anablefobie tot Zemmifobie. Een serie fantasierijke prenten van Peter Arends in gelimiteerde oplage. Deze reeks bijzondere prenten is vanaf 6 oktober te bezichtigen in de Pletterij. De tekeningen met begeleidende tekst zijn gebundeld in een prentenboek. Tijdens de opening van de expositie zal het boek te koop zijn.
Toegang: Gratis

Vrijdag 11 oktober 20:00 uur – Muziek
Micro Golf Festival
Een spannend voorproefje van het grote Golf-Festival ( zie www.golf-festival.nl ) dat gehouden wordt van 20 tot 22 december 2019 in Nieuwe Vide, 37PK en de Pletterij.
Performances, Installaties, Workshops, Lezingen en Abstracte Film.
Toegang: WAP €0,00; Standaard €10,00; Vriend €9,00; H’lem Pas €7,50; Jongere <25jr €7,50.

Zaterdag 12 oktober 18:00 – Evenement
WERELDKEUKEN
Op zaterdag 12 oktober is er weer een aflevering van het maandelijkse Wereldkeuken Event! Koop vooraf kaartjes via de website van de Wereldkeuken, http://www.wereldkeukenhaarlem.nl/reserveer
U kunt dus niet reserveren via de Pletterij.

Woensdag 16 oktober – Film
MUTTER KÜSTERS FAHRT ZUM HIMMEL (1975), Rainer Werner Fassbinder
De film geeft een scherpe ontleding van uitbuitingsmechanismen. Mutter Küsters is een oudere vrouw wier wereld volledig in elkaar stort. Na de aankondiging van massaontslagen vermoordt haar man zijn personeelschef en slaat vervolgens de hand aan zichzelf. De boulevardpers krijgt lucht van de affaire en maakt het leven van de weduwe tot een hel.
De film wordt ingeleid door Lenie Peetoom.
Toegang: Standaard €4,00; Vriend €3,00; H’lem Pas €2,50; Jongere <25jr €2,50.

Maandag 21 oktober 20:30 – Muziek
Katerina Tsiridou Rebetiko Trio
Katerinas Tsiridou’s muziek heeft veel invloeden uit de wereldmuziek. Zij experimenteert tijdens concerten en seminars van rebetiko en traditionele Griekse muziek met musici van over de hele wereld. Zo werkte ze samen met de bluesman Louisiana Red, Bob Brozmann, Jolly Jumper en Big Mo in projecten die blues verbonden met rebétika. Maar ook met de Zweedse rebetika-groep ‘The Meraklidhes’ en met de Griekse rapgroep IMISKOUMBRIA. Ze nam ook deel aan de documentaire over Roza Eskenazy “My sweet canary”.
Toegang: WAP €0,00; Standaard €10,00; Vriend €9,00; H’lem Pas €7,50; Jongere <25jr €7,50.

Woensdag 23 okt 14:00 – Film
YOUNG MAN WITH A HORN (1949), Michael Curtiz
Met een tweedehands trompet en de liefdevolle begeleiding van een briljante bluesspeler groeit een eenzame jongen op tot topmusicus. Maar de wanhopige zoektocht naar die ene bijzondere hoge noot heeft zich vastgezet in zijn hoofd en maakt het voor hem onmogelijk om te spelen en hij belandt in de goot. Schitterend spel van Kirk Douglas in een film vol hot, cool en moody jazz. Doris Day zingt de sterren van de hemel. Subliem geregisseerd door Michael Curtiz.
De film wordt ingeleid door Lenie Peetoom.
Toegang: Standaard €4,00; Vriend €3,00; H’lem Pas €2,50; Jongere <25jr €2,50.

Woensdag 30 oktober 14:00 – Film
TO CATCH A THIEF (1959), Alfred Hitchcock
Cary Grant is een expert-juwelendief die aan de Franse Riviera van een welverdiende rust wil genieten, maar er onmiddellijk verdacht wordt van een reeks diefstallen. Een ouderwets spannende Hitchcock ´whodunnit´.
De film wordt ingeleid door Lenie Peetoom.
Toegang: WAP €0,00; Standaard €4,00; Vriend €3,00; H’lem Pas €2,50; Jongere <25jr €2,50.

Info
Pletterij, Herenvest 122 Haarlem – 023 542 35 40 – www.pletterij.nl.

Inhoud kan niet worden weergegeven door uw cookie voorkeuren!

Dit komt omdat “Google Maps” cookies gebruikt die u niet toestaat. Wilt u deze inhoud toch zien dan dient u op toestaan te klikken: klik hier om uw voorkeuren te openen.

Advertentie