Haarlemse culturele instellingen willen gezamenlijke culturele hotspot

0

Een gezamenlijk centrum voor uiteenlopende culturele activiteiten in hartje Haarlem. Die wens heeft een groot aantal Haarlemse culturele instellingen neergelegd bij de gemeente. Het gaat om Nieuwe Vide, de Pletterij, Studio MAPA Nederland, de Wereldkeuken, het Grafisch Atelier Haarlem, kunstenaars en andere kleine culturele, creatieve en maatschappelijke ondernemingen, die momenteel zijn gevestigd in de Nieuwe Vide en Pletterij.

Zij vinden dat ze nu te veel uit de loop van het publiek zitten. Er is grote behoefte aan een herkenbare, centrale locatie, waar mensen makkelijker binnenstappen. “Zoals het pand van Hudsons Bay of de Egelantier,” aldus een van hen. “Op zo’n plek kunnen wij veel meer betekenen voor de stad.

De organisaties presenteren hedendaagse, vernieuwende cultuur met een regionale en (inter)nationale uitstraling. Een gezamenlijke locatie kan dit alleen maar versterken. Voor kleinere culturele instellingen, kunstenaars en creatieve bedrijfjes is er nauwelijks betaalbare huisvesting te vinden. Doordat er geen ruimte meer is voor kleinschalige culturele activiteiten kunnen beginnende kunstenaars zich niet ontplooien. Haarlemmers maken hierdoor vooral kennis met de hoofdstroom in de cultuur van de grotere podia in de stad en komen minder in aanraking met vernieuwingen en experimenten.

Haarlem heeft een cultureel sublevel nodig.’De bende van 5′, zoals de groep instellingen in de wandelgangen is gaan heten, wil dit realiseren door het creëren van een nieuwe culturele hotspot. De verschillende organisaties werken al regelmatig samen. De bundeling van energie en culturele diversiteit schept extra ruimte voor spannende, avontuurlijke programma’s en experimenten. Een centrale en goed bereikbare locatie in de stad is daarvoor van wezenlijk belang.

Alle organisaties zijn al vele jaren actief in Haarlem met een groot netwerk op lokaal, regionaal, nationaal en zelfs internationaal niveau. Gezamenlijk organiseren ze momenteel al ruim 250 evenementen per jaar in de stad met beeldende kunst, nieuwe media, bijzondere horeca maar ook met traditionele grafische technieken, experimentele muziek, literatuur, kunst en documentaire film, debat, educatie, performance, uitwisseling en ontmoeting.

Meer informatie
Nieuwe Vide: Irmgard Noordhoek (06-81290917)
Pletterij: Arno Duivestein (06-12032539)
Wereldkeuken: Mirjam Rentema (06-10449115)
Grafisch Atelier Haarlem: Paul van Marissen (06-30431340)

Advertentie