Burgemeester schrijft brief aan Haarlemmers

1

Burgemeester Wienen heeft op 19-03-2020 een brief geschreven aan alle Haarlemmers naar aanleiding van de coronacrisis.

Beste Haarlemmers,

We maken op dit moment een grote crisis door. Een noodtoestand die we in ons land lange tijd niet hebben meegemaakt. De gevolgen van de verspreiding van het coronavirus grijpen diep in op ons dagelijks leven. Ook in Haarlem zijn we geconfronteerd met zieke Haarlemmers en op het moment van dit schrijven heb ik het verdrietige bericht ontvangen dat helaas ook een Haarlemmer is overleden.

Er zijn vergaande maatregelen getroffen om de gevolgen van het virus in te dammen. Daarvan ondervinden we allemaal de gevolgen, in het bijzonder zichtbaar in de zorg, maar ook thuis, op school, op het werk en in onze vrije tijd. Het dagelijks leven is niet tot stilstand gekomen, maar laat nu een heel ander beeld zien dan we gewend zijn. De straten zijn leeg en stil. De rode luchten in het ochtend- en avondlicht zorgden deze week voor een mooi plaatje in onze stad. Maar in de wetenschap dat deze situatie bijzonder ernstig is, kijken we er nu heel anders naar. Ikzelf ervaar dit soms als verwarrend en ongrijpbaar.

In de ziekenhuizen staat de intensieve zorg op scherp. Zorgverleners draaien tropenroosters om patiënten zo goed mogelijk te helpen. Veel geplande operaties worden uitgesteld. Scholen zijn gesloten, met ingrijpende gevolgen voor kinderen en hun ouders en verzorgers. Ook musea en theaters, bioscopen, café’s en restaurants hebben hun deuren moeten sluiten. Sportwedstrijden en evenementen worden afgelast. Tal van mensen, vrijwilligers en professionals, zien soms maanden van enthousiast voorbereidingswerk in rook opgaan, met alle begrijpelijke teleurstelling van dien. Veel Haarlemse ondernemers zijn ongekend hard geraakt door deze crisis en zij verdienen onze steun, in welke vorm dan ook.

In tijden van crisis kunnen mensen zich van hun beste kant laten zien. Ik ben onder de indruk van de solidariteit en de medemenselijkheid die ik deze dagen in onze stad aantref. Van het jonge gezin dat de buren op leeftijd aanbiedt om voor hen de boodschappen te doen. Van het grote applaus voor de zorgverleners op dinsdagavond. Van de leraren die ouders helpen om de lessen voor hun kinderen thuis voort te zetten. Van het personeel in de winkels en bij de overheid, die, crisis of niet, onverstoorbaar doorgaan met hun dienstverlening. En van al die andere Haarlemmers die in deze onzekere periode hun beste beentje voorzetten. Dit alles dwingt respect af. En het geeft veel vertrouwen.

Maar, één ding, alstublieft stop met hamsteren! Hoe begrijpelijk ook, het veroorzaakt voor anderen een gebrek aan bepaalde producten. Laten we elkaar dit niet aandoen. Samen kunnen we de crisis adequaat het hoofd bieden. Zodat het Haarlemse leven uiteindelijk weer zijn vertrouwde loop zal krijgen.
Precies zoals Lennaert Nijgh het in een mooi Haarlems lied al eens heeft verwoord:

Het Spaarne stroomt

Voorbij, zoals het steeds zal blijven stromen,

het water gaat, wat blijft is de rivier

en wat er ook voor andere tijden komen,

hij gaat voorbij en blijft toch altijd hier.

Ik wil u heel hartelijk danken voor uw belangrijke bijdrage aan de inspanning die van ons allemaal wordt gevraagd. Blijf omzien naar elkaar!

Jos Wienen,

burgemeester van Haarlem

Eerder (18-03-2020) schreef de burgemeester een brief aan de Haarlemse jeugd:

Beste kinderen,

Het is voor jullie vast ook allemaal heel spannend al die berichten over het Coronavirus. Vooral nu er besloten is dat alle scholen en de kinderopvang dichtgaan. En het is natuurlijk helemaal saai dat sportwedstrijden, scouting en andere clubjes niet doorgaan. Kinderen met ouders die werken in bijvoorbeeld de zorg, politie en supermarkten worden wel opgevangen op school of de opvang.

Misschien vragen jullie je af of al deze strenge regels echt nodig zijn? Het antwoord daarop is ja. De reden is dat mensen elkaar niet ziek willen maken. Mensen kunnen echt heel ziek worden van het Coronavirus. Zo erg dat ze naar het ziekenhuis moeten. Als te veel mensen tegelijkertijd ziek worden, is er niet genoeg plaats in het ziekenhuis.

Sommigen van jullie maken zich vast ook zorgen of het ooit weer gewoon wordt. Dan kan ik jullie geruststellen. Als we zoveel mogelijk thuisblijven, doen wat de minister van ons gevraagd heeft en niet in paniek raken, is over een tijdje alles weer gewoon.

Het is daarom belangrijk rustig te blijven en elkaar niet aan te steken met paniekberichtjes. Als er belangrijke informatie is, hoor je dat van je ouders of je verzorgers. Wat ik ook vraag is om iets te doen voor de mensen die thuis zitten en geen bezoek mogen ontvangen. Bel of app je opa, oma en die lieve oude buurvrouw, of stuur een ouderwetse brief of kaart. Of doe iets waar je zelf blij van wordt en maak zo een ander blij. Doe wat bij jou past!

Het is een bijzondere tijd en samen slaan we ons er doorheen!

Met vriendelijke groet,

Burgemeester van Haarlem,

Jos Wienen

Advertentie

1 REACTIE

Comments are closed.