Weg met Eddy Bellegueule valt in de prijzen

Eline Arbo wint regieprijs 2020 en acteurs collectief genomineerd voor Louis d'Or 2021

0

Tijdens de slotavond van Het Nederlands Theater Festival 2020 heeft Eline Arbo de Regieprijs 2020 gewonnen voor de Toneelschuur productie Weg met Eddy Bellegueule. De Regieprijs voor de meest indrukwekkende regie wordt jaarlijks uitgereikt door de Nederlandse Toneeljury. Alleen de voorstellingen uit de officiële juryselectie van Het Nederlands Theater Festival komen in aanmerking voor deze prijs.

Ook werd bekendgemaakt dat de vier acteurs uit Weg met Eddy Bellegueule: Victor IJdens, Jesse Mensah, Felix Schellekens en Romijn Scholten gezamenlijk zijn genomineerd voor de Louis d’Or, de prijs voor de beste mannelijke dragende rol. Het is voor het eerst in de historie van de Toneelprijzen dat een collectief van vier acteurs is genomineerd.

In 2020 worden er geen Toneelprijzen uitgereikt, vanwege het door coronasluiting plotseling geëindigde theaterseizoen 2019-2020. In september 2021 wordt bekend of de acteurs de Louis d’Or ook daadwerkelijk winnen.

UIT HET JURYRAPPORT REGIEPRIJS ELINE ARBO:
Met Eline Arbo heeft de jury gekozen voor een regisseur die alle registers van het theater opentrekt, om zodoende een zwaarmoedig leven te portretteren en dat leven waar nodig te verlichten. Als een rake choreografie gaan tekst, muziek en decor voortdurend met elkaar aan de haal, wat in een veelkleurige en onvoorspelbare toneelavond resulteert. Hoezeer de personages ook van elkaar verschillen, ze worden consequent met compassie en liefde benaderd. Door het empathisch ingegeven spel wordt het publiek meteen in het verhaal gezogen en ga je genadeloos van de personages houden. Het universele verhaal wordt door deze maker kraakhelder, maar ook zeer poëtisch verbeeld, waardoor de verstikkende thematiek geen toeschouwer onberoerd laat.

UIT HET JURYRAPPORT VOOR DE LOUIS D’OR NOMINATIE VICTOR IJDENS, JESSE MENSAH, FELIX SCHELLEKENS, ROMIJN SCHOLTEN:
Victor IJdens, Jesse Mensah, Felix Schellekens en Romijn Scholten knalden in Weg met Eddy Bellegueule van begin tot eind van de toneelvloer. Hun liefdevolle spel is wars van elke vorm van ijdelheid. Met bakken compassie schakelen ze voortdurend tussen de verschillende personages en scheppen zo een rijkgeschakeerd, meerlagig beeld van het milieu waarin Eddy is opgegroeid – dat hij verafschuwt maar waaraan hij zich tegelijkertijd altijd sterk verwant voelt. De grote kracht ligt hierbij uitdrukkelijk niet in de individuele acteerprestatie, maar juist in de onvoorwaardelijke onderlinge overgave. Zo nemen ze elkaar – en de zaal – onontkoombaar mee in alle pijn, verdriet en voorzichtige glimpjes van hoop.

Weg met Eddy Bellegueule is nog tot en met 3 oktober te zien in de Nederlandse theaters. Voor meer informatie en speellijst zie www.toneelschuurproducties.nl/eddy.

Advertentie