Studenten helpen mkb-ondernemingen met concrete oplossingen voor hun digitalisering

Unieke samenwerking tussen studenten en docenten van verschillende niveaus kennis- en onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven

0
Ingezonden foto.
Ingezonden foto.

Kennis, tools en vaardigheden voor de mkb-ondernemer die zijn of haar digitale activiteit wil vergroten en optimaliseren. Dat is de opbrengst van een unieke samenwerking tussen onderwijs- en kennisinstellingen en het Noord-Hollandse mkb in de XS Talent Studio. Dat is een broedplaats voor digitale technologie gevestigd in Cupola XS, de voormalige Koepelgevangenis van Haarlem.

De XS Talent Studio verenigt kennis- en onderwijsinstellingen van verschillende niveaus en overige partijen gericht op talentontwikkeling, om het onderwijs beter te laten aansluiten bij de praktijk van het bedrijfsleven, de leercultuur binnen het mkb te verbeteren en leren van elkaar te stimuleren.

Werken aan concrete vragen waar het mkb mee zit
Projectleider Joost Reimert van MKB Digital Workspace, één van de partners in de XS Talent Studio: “Het is een samenwerking om studenten in het onderwijs echt te laten werken aan concrete vragen waar mkb-bedrijven mee zitten. Studenten lossen die op in de vorm van een opdracht. Hierbij gaat de kennis van een onderwijsinstelling rechtstreeks naar het bedrijfsleven. Het is een unieke kans om nieuw talent bij de vraagstukken van je bedrijf te betrekken. Wij hopen vooral de drempel voor docenten te verlagen om met echte mkb-vraagstukken te werken in hun onderwijs. Het is voor de studenten erg leerzaam, zij hebben er veel plezier in en mkb-ondernemers zijn met de extra werk- en denkkracht enorm geholpen. XS Talent Studio is de eerste fysieke werkplaats waar studenten werken en leren in een bedrijfsomgeving in plaats van op een onderwijslocatie. Een extra dimensie die wij willen creëren is dat studenten én docenten van mbo tot en met hbo en universiteit samenwerken. Dat is nooit eerder vertoond.

Samenwerken tussen verschillende onderwijsniveaus
Thijs Zegers is opleidingsmanager e-commerce van het ROC van Amsterdam en enthousiast over de nieuwe samenwerking: “Doel en activiteit van de XS Talent Studio sluiten goed aan bij onze e-commerce-opleiding, waar men natuurlijk graag werkt met praktijkcases. Straks werkt daar een aantal stagiairs en zelfs docenten van ons, maar ook van andere opleidingen, niveaus en kennisinstellingen. Dat is echt uniek voor Nederland. Het zou fantastisch zijn als onze mbo-4-studenten vaker samenwerken met hbo-studenten en ook docenten onderling meer afstemmen. Dan leren ook kennisinstellingen van elkaar.

Partnerships versterken en deze onderwijsaanpak verankeren
Het Nova College is een ROC in Haarlem en omgeving. Johan Sloesen is als programmamanager nauw betrokken bij de XS Talent Studio en ziet het als ‘the next thing’ waar letterlijk reuring ontstaat, met veel bedrijven dicht bij elkaar. “Het gaat ons erom om de partnerships met bedrijven op deze manier te versterken. Wij willen de vele losse samenwerkingen met bedrijven verduurzamen en intensiveren. Dat gaat dus over stageplekken maar ook projecten in het onderwijs. Ook aansluiting met andere kennisinstellingen is een reden om deel te nemen. Studenten en docenten kunnen gebruikmaken van de werkplekken in de Koepel en elkaar ontmoeten. Wij kunnen zo een veel meer praktijkgerichte leerervaring bieden. Hopelijk lukt het om deze samenwerking blijvend te verankeren in ons onderwijs.

Onderwijs middenin de praktijk van de arbeidsmarkt
Kennismakelaar Yvonne Leegwater van hogeschool Inholland: “Bij Inholland willen wij onze studenten graag meer uit het klaslokaal laten komen om in de praktijk te werken. Het liefst op een inspirerende plek en in een ondernemende community als bij Cupola XS. Bedrijven kunnen op allerlei manieren samenwerken met studenten. Denk aan stages, innovatie-traineeships, projecten bij minors of een onderzoeksvraag. Het is het een win-winsituatie en zo creëren wij duurzame relaties met het bedrijfsleven. Ook bieden wij studenten zo een plek waar zij leren welke houding in het bedrijfsleven verwacht wordt en waar zij kunnen bouwen aan hun netwerk. Het is vooral de intensiteit van dit project die het uniek maakt. Onderwijs middenin de toekomstige arbeidsmarkt.

Toegang tot cases en samenwerking kennisinstellingen
Stijn van der Krogt is chief academic officer van de Haarlem Campus, een nieuwe onderwijs- en kennisinstelling: “Wij gaan binnen de Koepel echt onderwijs geven. In vier jaar tijd moet het instituut groeien naar 650 studenten, waarvan de helft internationaal. In de opleidingen combineren we business en technologie en is er extra aandacht voor skills als digitalisering, ondernemerschap en intercultureel bewustzijn. De campus begint met de bacheloropleidingen Business Psychologie, Creative Media en Digital Transformation Management. Studenten werken bij ons continu met het bedrijfsleven aan cases. In de XS Talent Studio kunnen ze die cases vinden. Daarnaast hoop ik dat bedrijven de samenwerking met kennisinstellingen zullen opzoeken. Verder willen wij docenten ook vraagstukken in het mkb laten onderzoeken. Dat is belangrijk voor de onderwijskwaliteit en nuttig voor het bedrijfsleven en beleidsmakers die zich richten op de ontwikkeling van het mkb.

Zorgen dat de leercultuur binnen het mkb verandert
I.AM Digital heeft als ambitie is om binnen drie jaar één miljoen professionals klaar te stomen voor de toekomst met digitale data. Iris Koolen, oprichter: “Ons korte programma stelt professionals in staat om nieuwe ontwikkelingen sneller te zien en te begrijpen wat de impact is op hun carrière. Vanuit de XS Talent Studio testen wij nieuwe programma’s met een klein aantal professionals per vakgebied. Daarna maken we die breder beschikbaar binnen dat vakgebied. Binnen de XS Talent Studio zoeken wij ook samenwerking met kennisinstellingen. Als een bedrijf eenmaal weet van de nieuwe mogelijkheden van meer datagedreven te werken, is er vaak ook nieuw talent nodig. Verder is de XS Talent Studio echt een middelpunt voor het levenslang ontwikkelen. Met events en de Dag voor de Digitale Vaardigheden zorgen dat de leercultuur binnen het bedrijfsleven verandert.

Onze jongeren groeien verder in de XS Talent Studio
Triple Threat is een maatschappelijk initiatief gericht op jongeren actief in wijken waar veel diversiteit, minderheden en gezinnen met minder draagkracht opgroeien,” aldus oprichter Philip Schemmekes. “In een traject gericht op ondernemerschap leren zelfredzaam te zijn door het starten van een eigen bedrijf. Dat doen we meestal vanuit onze locatie in winkelcentrum Schalkwijk. Een veilige en creatieve plek, maar op een gegeven moment moeten jongeren door. In de XS Talent Studio krijgen jongeren elke maandagavond training en kunnen ze een aantal maanden werken in een omgeving met andere bedrijven, leren ze hoe je je daar gedraagt en bouwen ze aan hun netwerk. Kortom, groeien in hun persoonlijke ontwikkeling.