Landinwaarts: Paul Witteman alsnog toegelaten in Haarlemse kerk

0

Paul Witteman en de orgels uit Haarlem

Presentator, journalist en Bach-kenner Paul Witteman neemt Dieuwertje alsnog mee naar de Josephkerk in Haarlem. Deze opnames voor Landinwaarts waren al eerder gepland, maar de pastoor van de kerk weigerde medewerking aan het programma omdat het een niet-religieus doel diende. Na bemiddeling van de bisschop gaan de opnames alsnog door.

In de Josephkerk vond Witteman zijn grote liefde voor klassieke muziek en met name het orgel. Die liefde werd overigens met de paplepel ingegoten; Witteman is een telg uit het beroemde muzikale Andriessen-geslacht. Zowel zijn opa als zijn oom waren organist van de Josephkerk.

Jarenlang genoot Witteman samen met zijn broer vrijwel iedere zondag van het orgelspel. Met name de improvisaties konden de broers zeer waarderen. Witteman vertelt over de mooie herinneringen die hij hier koestert. Voor deze gelegenheid zal ook de huidige organiste van de kerk, Gemma Coebergh, acte de présence geven.

Landinwaarts is het agenderende programma met Dieuwertje Blok over kunst en cultuur in de regio. Janny van der Heijden gaat elke week op culinaire ontdekkingstocht.

Uitzending: vrijdag 29 april, 19.20 uur, NPO 2
Website: www.ntr.nl/landinwaarts

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)