Tiende Zomer in de Zaanen klaar voor de start

0

Zomer in de Zaanen, het leukste en gezelligste festival op buurtformaat in Haarlem, staat in de startblokken. Over ruim twee weken staat het Zaanenpark in Haarlem-Noord op zijn kop met de feestelijke tiende editie van dit inmiddels ook buiten de buurt bekende buitenfestival.

Op zaterdag 24 juni van 14.00 tot 23.00 uur kunnen grote en kleine buurtbewoners komen genieten van muziek, doe-activiteiten en culinaire hoogstandjes. En dat alles onder de noemer ‘Voor de buurt, door de buurt’.

Zomer in de Zaanen viert dit jaar feest. Het is namelijk de tiende keer dat het festival plaatsvindt. De organisatie vindt dat een mijlpaal waard, vandaar alles op het programma dit jaar extra feestelijk wordt uitgedost. De organisatoren willen met de Zomer in de Zaanen-formule laten zien dat het een feest is om een festival als Zomer in de Zaanen in de buurt te hebben en dat het prachtig is om een uniek buurtfestival als dit voor de tiende keer te organiseren.

Buurtbewoners
Al het werk dat aan het festival wordt besteed, komt geheel en al van buurtbewoners. Er is geen commercie mee gemoeid. Zomer in de Zaanen wordt van A tot Z door vrijwilligers bedacht en uitgevoerd, daardoor heeft de organisatie het hele festival zelf in de hand. Zomer in de Zaanen wil niet groter worden dan het nu is, want dat wordt het onbeheersbaar voor de vrijwilligersorganisatie die al het werk nu uitvoert. De afgelopen jaren heeft Zomer in de Zaanen steeds op zo’n 2.500 bezoekers gezeten. De organisatie wil graag dat dat zo blijft.

De ingrediënten op 24 juni zijn er vijf: live-muziek, eten & drinken, workshops, kinderactiviteiten en sport & spel. De centrale plek is het grote podium op het midden van het terrein. Daar treden zowel ‘abolute beginners’ op als meer gevorderde bands. Zo staat het piepjonge wijkorkest De jonge muggen schouder aan schouder met de door de wol geverfde senioren van La Sonora. Naast het hoofdpodium is er een tweede podium. Daar staan akoestische muzikanten die optreden met singer-songwriter-achtige sets. Als feestelijke uitsmijters treedt dit jaar topband The Bouncers op.

Workshops
Rondom de podia zijn er tientallen doe- activiteiten die worden verzorgd door ondernemers en particulieren uit de buurt. Denk aan yoga-lessen, kinderschminken of siatsu-massage. Kinderopvang Op Stoom verzorgt voor alle kleine Bob-de-Bouwers en kindercreatievelingen een bouwworkshop met gereedschap, stoepkrijt en stiften. Alle festivalbezoekers kunnen, soms tegen betaling van een gering bedrag, meedoen aan gezonde, boeiende of leerzame workshops van verschillende grootte. Speciale activiteit dit jaar is het fotobusje dat komt voorrijden. Festivalbezoekers kunnen zich gratis laten fotograferen en krijgen als aandenken aan Zomer in de Zaanen een fotostrip mee naar huis.

Eten en drinken
Standaardonderdeel van Zomer in de Zaanen is de culinaire component. Het festival biedt meer dan alleen een zak friet of een beker pils. Dit jaar zijn er bijvoorbeeld ambachtelijk ijs, gepofte aardappels en ambachtelijk festivalbier. Dat laatste wordt getapt door de jongens van Largum, na Jopen en ’t Uiltje het derde snel groeiende Haarlemse speciaalbiermerk.

Lokale ondernemers
Zomer in de Zaanen zou Zomer in de Zaanen niet zijn als het festival niet steeds meer zou worden ondersteund door het lokale bedrijfsleven. Sponsors ondersteunen het festival financieel of ze leveren een bijdrage in natura. Sommige doen zelfs allebei. De organisatie heeft veel werk besteed aan sponsorwerving en het doet er op de festivaldag alles aan om alle sponsors zo zichtbaar mogelijk in het zonnetje te zetten. Dank aan alle sponsors!

Haarlemmers die alvast voorpret willen hebben, kunnen sfeer proeven op de website zomerindezaanen.nl of op Facebook facebook.com.

- Advertentie -