20 juni Wereldvluchtelingendag: Vluchtelingen bieden koffie aan op busstations

VluchtelingenWerk en Connexxion werken samen aan verbinding tussen vluchtelingen en Nederlanders

1

Op Wereldvluchtelingendag (woensdag 20 juni) gaan vluchtelingen op busstations van Connexxion koffie aanbieden aan Nederlanders om met hen in gesprek te gaan. In Haarlem, Alkmaar, Hilversum, Hoeksche Waard, Nijmegen, Arnhem en Eindhoven zullen vluchtelingen met koffietanks op de rug kopjes koffie uitdelen aan voorbijgangers. Dit vormt een start van de samenwerking die VluchtelingenWerk Nederland en Connexxion zijn aangegaan om vluchtelingen sneller te laten integreren in de samenleving.

VluchtelingenWerk noemt het uniek dat een vervoerder zich zo inzet om vluchtelingen en Nederlanders in contact te brengen en daarmee vluchtelingen een steuntje in de rug geeft op weg naar een nieuwe toekomst. Om 9 uur zal burgemeester Jos Wienen ook een bakkie komen doen.

Ontmoetingen
Vluchtelingen willen graag nieuwe mensen ontmoeten. Het gevoel krijgen van ‘erbij horen’ draagt bij aan een goede start en snellere integratie in Nederland”, zegt Dorine Manson, directeur van VluchtelingenWerk Nederland. “Connexxion biedt ons de kans om onze actie ‘Bakkie doen?’ landelijk te organiseren. Nederlanders met allerlei achtergronden maken gebruik van het openbaar vervoer, dé plek bij uitstek om tijdens het wachten eens echt contact te maken met iemand die je ergens anders misschien wel nooit zou tegenkomen.

Verbinding
Wij zijn blij met de samenwerking met VluchtelingenWerk Nederland omdat wij geloven dat mobiliteit essentieel is in ieders leven”, aldus Eric van Eijndhoven, directeur OV bij Connexxion. “Mobiliteit verbindt je met de wereld om je heen, de actie ‘Bakkie doen’ verbindt ook. Reizigers met elkaar maar ook met onze medewerkers, iets wat we erg belangrijk vinden omdat we midden in de samenleving staan. De komende jaren kunnen we bovendien veel goede chauffeurs gebruiken. Een mooi voorbeeld daarvan is het verhaal van Charles.

Praatje maken
Charles vluchtte uit Nigeria en woont en werkt als buschauffeur bij Connexxion in Haarlem. “Ik houd ervan een praatje te maken met de mensen. In de bus is daar niet altijd heel veel tijd voor, daarom kijk ik uit naar 20 juni. Hopelijk komen veel mensen een bakkie doen.” Connexxion hielp Charles aan een opleiding plus baan en verkent met VluchtelingenWerk de mogelijkheden om (veel) meer vluchtelingen op te gaan leiden als buschauffeur. VluchtelingenWerk noemt die inzet en betrokkenheid “ontzettend waardevol om vluchtelingen een goede start te geven.

1000 ontmoetingen
Door het gehele land bieden vluchtelingen op woensdag 20 juni willekeurige voorbijgangers koffie aan. In Den Haag is het Humanity House partner van Bakkie doen? Hier is tevens een bijzondere expositie te bezichtigen van fotograaf Joost van den Broek. Ook in Amsterdam delen vluchtelingen koffie uit rondom de Stopera. De organisaties hopen op 20 juni meer dan 1000 ontmoetingen tot stand te brengen tussen Nederlanders en vluchtelingen.

Het is niet de eerste keer dat VluchtelingenWerk de actie ‘Bakkie Doen?’ organiseert. Ook vorig jaar op 20 juni gingen vluchtelingen de straat op in verschillende steden en tijdens op de open azc dag op 23 september jl. en tijdens de bevrijdingsfestivals was het mogelijk ‘een bakkie te doen’ met een vluchteling.

Info
De koffieschenkers zijn op 20 juni op het Stationsplein in Haarlem aanwezig van 08.00 tot 13.00 uur.

1 REACTIE

Comments are closed.