Pussy Riot in Patronaat

0

Pussy Riot – Riot Days is het nieuwste project van het Russische artistieke protest-collectief uit Moskou, aangeduwd door Maria Alyokhina. Het programma is gebaseerd op haar boek ‘Riot Days’.

Toen Pussy Riot in 2011 werd opgericht bestond de groep uit 11 vrouwen die in Rusland ondergronds provocerende guerrilla-punkrock optredens verzorgden. Hun teksten beschreven in Rusland zeer omstreden onderwerpen als vrouwenrechten en seksuele geaardheid, en er werd felle kritiek op de alomtegenwoordige leider Vladimir Putin geuit. Dat doet men niet ongestraft daar: Pussy Riot kwam wereldwijd onder de aandacht toen vijf leden een protestoptreden hadden gegeven in een kathedraal in Moskou, waarbij zij omstreden banden tussen Putin en de Orthodoxe Kerkleiders aan de kaak wilden stellen. Het optreden werd, als in de beste Sovjet-dagen, hardhandig onderbroken.

Kort daarna (2012) werden drie leden ( (Maria ‘Masha’ Alyokhina, Nadezhda Tolokonnikova en Yekaterina Samutsevich) veroordeeld tot een celstraf van 2 jaar. Dit leidde tot grote protesten en aandacht omtrent hun zaak en er werden wereldwijd ‘Free Pussy Riot’ acties uitgevoerd. Hoewel een van de drie (Yekaterina Samutsevich) na ‘slechts’ een paar maanden vrij kwam, duurde het nog ruim een jaar voordat de overige twee leden de gevangenis mochten verlaten.

Vanaf 2014 laat de groep (met Alyokhina en/of Tolokonnikova) weer regelmatig van zich horen: met acties tijdens de winterspelen in Sochi, recent tijdens het WK Voetbal en in diverse video’s of als sprekers op conferenties en festivals. In 2016 debuteerde Maria Alyokhina als actrice met een hoofdrol in Burning Doors, een toneelstuk van het Belarus Free Theatre, over politieke gevangenen in Rusland. Samen met Kyril Masheka en het muziekduo AWOTT speelt zij het nieuwe Pussy Riot project in Patronaat: Pussy Riot – Riot Days is de theatershow die gebaseerd is op het boek Riot Days van Maria Alyokhinas. En let op: het is punk – dus er zijn geen zitplaatsen.

Info
Pussy Riot – Riot Days + supporting act | dinsdag 29 januari 2019 | Patronaat Haarlem | zaal open 19.30 u – Aanvang 20.00 uur | Toegang € 22,60