Record aantal banen in Haarlem door economische groei

4

De werkgelegenheid in Haarlem heeft in 2018 een record bereikt. Het aantal banen nam vorig jaar met 2.400 toe. Dit bracht het totaal aantal banen op 68.800.

De regio Haarlem profiteert met robuuste economische groeicijfers van boven de 3% in 2017 en 2018 van de economie in de Metropoolregio Amsterdam die op volle toeren draait. Dit blijkt uit de recent gepubliceerde Economische Verkenningen van de Metropoolregio Amsterdam. De Haarlemse voorzieningen profiteren van het groeiende aantal Haarlemse inwoners, 5,7 miljoen binnenlandse bezoeken en 0,5 miljoen overnachtingen. Dit staat in de Economische monitor van Haarlem.

Het aantal banen nam hierdoor vorig jaar met 3,5 procent toe terwijl de gemiddelde stijging in Nederland 2,2 procent was. Met 68.800 banen komt Haarlem boven het niveau uit van 2009, vanaf 2010 daalde het aantal banen in Haarlem door de effecten van de krimpende economie.

900 nieuwe bedrijven, waarvan een groot gedeelte uit Amsterdam, vestigden zich in Haarlem en zorgden voor extra banengroei in de zakelijke dienstverlening / ICT, onderwijs, gezondheids-en welzijnszorg, vervoer- en opslag en de bouw. In alle stadsdelen groeide het aantal banen. In de Waarderpolder groeide het aantal banen met 822 het meest.

De banengroei leidt tot een betere benutting van de werklocaties in de stad en minder leegstand, maar ook tot meer schaarste om te ondernemen. In de studie Groei van de Stad wordt meer ruimte om te ondernemen in beeld gebracht. De stijging van het aantal banen tussen 2009 en 2018 loopt achter op de stijging van het aantal inwoners waardoor de uitgaande pendel toeneemt. De inzet voor de economische visie voor Haarlem is de uitgaande pendel te stabiliseren door de banengroei in de pas te laten lopen met de groei van het aantal inwoners.

Klik hier voor de economische monitor 2019.

4 REACTIES

Comments are closed.