De straat als Atelier

0

Daan Ruijter is sinds 2007 actief als freelance fotograaf. Zo zijn er reportages en commercieel werk van zijn hand, maar houdt hij zich voornamelijk bezig met straatfotografie en laat zich daarbij leiden door vaste thema’s.

Het stadsbeeld met mens en natuur in de hoofdrollen fascineert en creëert een spanningsveld tussen herkenning en vervreemding. Stadsbeelden die in de loop der jaren zo ontstaan zijn als de meest adhoc-situaties worden thematisch vastgelegd door fotograaf Daan Ruijter. Het zijn de alledaagse situaties -normaliter in een oogwenk voorbij- die je nu stil laten staan en aanzetten tot denken.

Daan Ruijter schetst thematisch een beeld van stedelijke momenten. In zijn beelden staat de mens centraal maar ook de verstedelijkte samenleving. De beelden zetten aan tot denken: Hoe gaan wij om met de verhouding natuur en verstedelijking? Hoe is de verhouding tussen mensen onderling in deze tijd van modernisering en stedelijke bevolkingsdichtheid? Hoe sociaal en onafhankelijk zijn wij van nature eigenlijk?

De beelden zijn gemaakt in diverse Europese steden als Berlijn, Amsterdam, Antwerpen. Tijdens de expositie worden delen uit de onderstaande series getoond:

 1. Traffic
  Voor ons gemak is transport al talloze jaren op verharde wegen. Maar als het verkeer in de toekomst meer en meer wordt geweerd uit onze binnensteden, is die verharde weg dan nog van toepassing? En welke ontwikkeling binnen het transport zal het meest revolutionair zijn, waardoor het ons straatbeeld zal veranderen?
 2. Still no title
  Een document van verstilde straatbeelden uit binnen – en buitenland.
 3. MyPhone
  Onze fixatie voor onze online zichtbaarheid en het delen van onze ervaringen stijgen de afgelopen jaren explosief. Daarmee creëert men een ‘bubble effect’ waardoor de realiteit om ons heen en het ervaren hiervan met een lager besef en minder gevoel opgeslagen wordt.
  Is de verstedelijkte ruimte onze nieuwe ‘natuurlijke’ omgeving geworden? Hoe vullen wij deze ruimte dan in en hoe gaan wij daarmee om? Met deze vragen in gedachten ben ik op zoek naar beelden die hier, in een bepaalde mate, een antwoord op kunnen geven.

Voor meer informatie en werk van Daan Ruijter kijk op: www.daanruijter.com.

De opening is op zaterdag 2 november van 16.00 uur t/m 19.00 uur in de DeDAKKAS in Haarlem. DeDAKKAS is te vinden op het dak van parkeergarage de Kamp, De Witstraat 1A in Haarlem.

EXTRA: 17.30 spoken word
door Joshua Baumgarten met oa. een stuk geïnspireerd door de beelden uit de expositie.

Facebook event