Buurtbewoners maken plannen voor de Watermeterfabriek

0

Bewoners van Schalkwijk komen met een gezamenlijk plan om van de oude Watermeterfabriek en het omliggende terrein een plek te maken waar ze graag willen komen. Met eigen middelen wil de buurt onder leiding van Stichting ’t Watermeter Collectief de oude fabriekshal en het terrein van ongeveer 2,5 ha omtoveren tot een creatieve broedplaats met daarin onder meer ruimte voor een daghoreca, verpakkingsvrije voedingswinkel, een natuurspeelplaats, een openbare werkplaats en atelierruimtes. De crowdfundings-actie start op dinsdag 17 november.

Als het aan de gemeente ligt wordt de Watermeterfabriek begin 2021 verkocht aan de partij met het meeste geld, maar daar zet de buurt nu een aantrekkelijk tegenbod tegenover: een sociale creatieve broedplaats van, voor en door de buurt. Hiervoor wil de Stichting het pand en het terrein van de gemeente kopen voor het redelijke bedrag van €100.000.

Crowdfunding
Deze week start een crowdfundingsactie om het startkapitaal bij elkaar te krijgen. Een bedrag van in totaal €250.000,- . Deze som moet goed zijn voor het aankopen van de locatie en het noodzakelijke renoveren van het pand. Iedereen kan helpen door één of meer vierkante meters van de kavel te funden. En dat belooft te gaan lukken, want nog voordat de crowdfunding echt is gestart zijn de eerste 20m2 al vergeven. Kijk ook op www.watermetercollectief.nl.

Ruimte voor 9 duurzame ideeën
Dat er goed is geluisterd naar de wensen en behoeftes van de buurt blijkt wel uit de plannen. De stichting ’t Watermetercollectief heeft het voor elkaar gekregen om maar liefst 9 verschillende duurzame ideeën met elkaar te verbinden.

Als het aan de bewoners ligt komt er op het terrein van de Watermeterfabriek ruimte voor daghoreca van Ferm Rozemarijn, een aantrekkelijk vormgegeven natuurspeelplaats in samenwerking met Nienke en Ming Li en is het ook mogelijk om clean-up-sups te huren bij de Marco Polo Waterscouts. Het geheel wordt aangekleed met een biologische en seizoensgebonden bloemenstal van de Bloemenpluktuin.

In het pand wil de buurt een verpakkingsvrije winkel als aanvulling op het groente en fruitassortiment van Vrij Waterland, een handwerkwinkel van de Borgstichting, waar naast duurzame creatieve materialen ook houten speelgoed kan worden gerestaureerd, verhuurbare ruimtes op de zolder die geschikt zijn voor kinderfeestjes in samenwerking met Kidsproof en een openbare werkplaats onder leiding van Piet Tuin met een specialisatie in de bouw van tiny-houses.

De binnenruimte wordt daarnaast zo ingericht dat deze eenvoudig is om te bouwen tot een vlakke vloer voor kleine groepen cultuurmakers. Te denken valt aan toneel, muziek of dansgezelschappen die hier kunnen repeteren en hun kunsten kunnen vertonen aan een klein publiek tot 30 personen. Deze laatste wens is ingebracht door Stichting DOCK Haarlem.

Initiatiefnemer achter de plannen
De verbindende initiatiefnemer achter ‘t Watermeter Collectief is Haarlemmer Simanto. Simanto is een actieve bewoner in Schalkwijk en woont hier met veel plezier met zijn vrouw en drie kinderen. Hij is docent biologisch-dynamische tuinbouw op Vrij Waterland en geeft kooklessen en lessen in duurzaam- en maatschappelijk betrokken ondernemerschap aan het Rudolf Steiner College.

Ik werk al 14 jaar naast deze schuur en het gaat me aan het hart hoe verwaarloosd en vervallen het pand is geworden. Buiten een noodreparatie aan het dak, heb ik nooit iemand gezien die zich bekommerde om deze plek. Zelfs toen het in 2016 de status van een gemeentelijk monument kreeg, werd er enkel een monumenten plaatje op de gevel geschroefd. Deze schuur verdient een mooie toekomst, eervol herstel maar vooral een verbindende buurtfunctie.

- Advertentie -