Stadswandeling: Sporen van Slavernij in Haarlem

0

Op woensdag 30 juni 2021 start om 13:00 uur en om 15:00 uur in het Kenaupark de stadswandeling Sporen van Slavernij in Haarlem. Ook Haarlem kent een slavernijverleden. Dineke Stam en Miriam Rasoelbaks leiden ons langs plekken uit het Haarlemse koloniaal verleden en vertellen de verhalen die erachter zitten.

Zo lopen we tijdens deze stadswandeling langs het huis van de familie Testart met een bijzondere familiewapen boven de voordeur. In 1750 betrok de toenmalige Haarlemse burgemeester Elbert Testart de woning. Testart was tevens bewindhebber van de VOC.

 

Susanna Dumion’s levensverhaal begon met haar geboorte in slavernij in Suriname. Aan het einde van haar leven woonde ze in Haarlem. Onder haar portret uit de collectie van het Teylers Museum is te lezen: ‘Geboren te Surinamen. Overleden te Haarlem den 12 Nov. 1818 in den ouderdom van 105 jaren’. Inmiddels weten we steeds meer over deze Susanna.

Sporen van de koloniale economie komen we in Haarlem tegen op het Verwulft: ’t Gekroond Oost- en West-Indies Worstvat. Koloniale producten als suiker, tabak en koffie zijn ook verbonden aan de slavernij.

Aanleiding voor deze stadswandelingen is de Keti Koti – Verbreek de ketenen: de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 in de Nederlands koloniën Suriname en de Antillen. In Nederlands-Oost Indië werd de slavernij officieel in 1860 afgeschaft.

Stadswandeling: Sporen van Slavernij in Haarlem

  • Datum: Woensdag 30 juni 2021 – 13 uur & 15 uur
  • Vertrek: Kenaupark, Haarlem, bij standbeeld Hannie Schaft
  • Aantal deelnemers: maximaal 20 personen
  • Aanmelden: verplicht via info@bdkennemerland.nl
  • Kosten: gratis (let op: meld je tijdig af als je niet kan)
  • Deelname – Aanmelden via: info@bdkennemerland.nl.
    Vermeld: slavernij wandeling + tijdstip + naam + telefoonnummer + email.

De wandeling is kosteloos, wie het eerst komt, die het eerst maalt. Deelnemers moeten goed ter been zijn – deze activiteit is helaas niet geschikt voor mensen die zich langzaam of met hulpmiddelen verplaatsen. Dineke praat zonder versterking.
De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en eindigt op het vertrekpunt.

Over Dineke Stam was in 2013 samen met Ineke Mok betrokken bij het project ‘Hoezo, Haarlem en slavernij?’. Stam houdt zich al jaren met het thema bezig en is o.a. betrokken bij Mapping Slavery. Mok en Stam werken aan het boek over de ‘Haarlemmers en de slavernij’ dat eind 2021 uitkomt.

De stadswandeling Sporen van Slavernij in Haarlem op woensdag 30 juni 2021 door Dineke Stam is in opdracht van Bureau Discriminatiezaken Kennemerland en wordt gesteund door Keti Koti Haarlem 2021. Meer info via: info@bdkennemerland.nl of telefonisch 023 5315842.

 

 

- Advertentie -
Vorig artikelInformatiepunt Digitale Overheid bij de Bibliotheek
Volgend artikelSchoolmusicals terug in Caprera
De redactie van Haarlem updates zorgt er voor dat er regelmatig updates (persberichten) op deze site komen te staan. Zelf maken wij reportages, interviews of mooie fotoseries en video's van Haarlem en omgeving. Neem gerust contact met ons op als u ideeën heeft voor leuke inhoud van Haarlem updates via info@haarlemupdates.nl of stuur uw persberichten naar persberichten@haarlemupdates.nl. Vragen over advertentiemogelijkheden kunt u sturen naar adverteren@haarlemupdates.nl.