Op trek met padden

0

In deze tijd van het jaar gaan de padden op trek. In de overgang van de natuurgebieden Koningshof en Elswout is deze trek goed te zien en te beleven. Op weg naar hun broedplaats komen zij allerlei obstakels tegen en moeten ze de weg oversteken. Om dit zo veilig mogelijk te laten verlopen hebben ze hulp nodig.

Op zondag 15 maart organiseert het IVN Zuid-Kennemerland een paddenexcursie, waarbij kinderen van 4 tot 10 jaar kunnen helpen bij de paddentrek. Het aantal deelnemers is beperkt tot dertig dus wees er snel bij.

In maart en april ontwaken padden uit hun winterslaap en gaan direct op pad naar hun broedplaats. Ze zijn daarbij heel kieskeurig. Ogenschijnlijk geschikte plassen op hun tocht slaan ze over totdat zij hun favoriete plek hebben gevonden. We denken dat ze elk jaar terugkeren naar hun geboorteplaats. Wanneer een mannetje onderweg een vrouwtje tegenkomt dan grijpt hij haar vast en laat zich op haar rug naar het water dragen. Tijdens de soms dagen durende tocht loopt de pad veel risico’s. Zij zijn een gemakkelijke prooi voor natuurlijke vijanden en het oversteken van een weg is niet zonder gevaar. Natuurliefhebbers helpen hierbij door hekjes langs de weg te plaatsen. De pad loopt hier langs en valt in een kist of emmer. De zo verzamelde dieren worden aan de overkant van de weg weer vrijgelaten.

De activiteit is alleen bedoeld voor kinderen. Ouders die hun kinderen komen brengen krijgen een eigen excursie over vogels in het voorjaar aangeboden.

Info
Datum: zondag 15 maart
Aanvang: 8:00 uur
Duur: 1 uur
Vertrek: Parkeerplaats Koningshof, Duinlustweg 12a Overveen
Kosten: geen
Aanmelden www.np-zuidkennemerland.nl of 023-5411123 di t/m zo.
De parkeerruimte bij Koningshof is beperkt; wij raden u aan om met de fiets of openbaar vervoer te komen.

Meer informatie over het IVN en haar activiteiten vindt u op www.ivn.nl/zuidkennemerland.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)