Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten artiesten en theatermakers in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien.
Tijdens de zesde editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig meer dan vijftig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. In Haarlem vindt het Theater na de Dam-programma plaats in het Badhuis en in de Toneelschuur.
Badhuis
In het kader van de Nationale dodenherdenking maakt Dionne Verwey een theatervoorstelling met Haarlemse jongeren. In gesprek met Haarlemse ouderen tasten de jongeren af hoe het was om jong te zijn in Haarlem in de oorlog. In de voorstelling reflecteren de jongeren hoe het dagelijks leven toen anders was dan nu.
In Het Badhuis reflecteren Haarlemse jongeren hoe het dagelijks leven toen anders was dan nu. Het verhaal speelt zich af op één locatie waar twee tijden samenkomen. Het monumentale pand dat nu fungeert als buurtcentrum is een voormalig volksbadhuis, waar buurtbewoners tot aan 1979 kwamen om te douchen en wassen. Ook in de oorlog ging het dagelijkse leven in het badhuis door. De wereldstrijd die buiten woedde, werd binnen de muren van het badhuis enkel belichaamd door een aantal praktische maatregelen.
Het Badhuis, Leidseplein 49. Toegang gratis. Reserveren via loulou.sjerps@live.nl.
Toneelschuur
Rieks Swarte zag op 5 mei 1980 met eigen ogen hoe de oude Canadese veteranen opnieuw werden ontvangen als bevrijders en werd getroffen door de betekenis van het boek ‘De Perzik van Onsterfelijkheid’ van Jan Wolkers hierover, dat op eigenzinnige manier verhaalt over de recente Nederlandse geschiedenis en onze idealen.
Op 4 mei geeft Rieks Swarte een inleiding op het werk van Jan Wolkers en het boek ‘De Perzik van Onsterfelijkheid’. Ook vertelt hij over de Amsterdamse Rivierenbuurt en zijn Joodse bewoners tijdens WOII, en het verzet. Tenslotte zullen er enkele scѐnes gespeeld worden uit de voorstelling De Perzik van Onsterfelijkheid, die op 13 mei in de Toneelschuur in premiѐre gaat.
Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Kaarten kosten E12/ E 10. Te reserveren via www.toneelschuur.nl, telefonisch op 023-5173910 of aan de kassa.
Ook in de Toneelschuur: Open Joodse Huizen
MA 4 MEI, 11.00, 13.00 en 15.00 UUR, BENEDENZAAL, TOEGANG GRATIS
Alexander de Bruin, historicus bij het Noord Hollands Archief, vertelt over de geschiedenis van de Haarlemse synagoge die ooit op deze plaats stond, en over het vooroorlogse joodse leven in en om deze synagoge (11.00 uur)
Esther Gijze vertelt de geschiedenis van haar vader en haar familie, die zich gedeeltelijk afspeelde in de Bisschop Ottostraat 29 in Haarlem (13.00 en 15.00 uur)
Film: ‘Because I Was A Painter’
MA 11 MEI, 19 UUR
Ook onder de meest erbarmelijke en donkere omstandigheden maakt de mens kunst – zelfs in de concentratiekampen van de nazi’s. Toen deze kampen in 1945 bevrijd werden, vonden de geallieerde troepen duizenden kunstwerken die in het geheim gemaakt waren. De makers ervan zochten niet alleen een manier om heel even te ontsnappen aan de dagelijkse hel, ook hebben ze zo een indringende verslag van het leven in de kampen nagelaten.
Regisseur Christophe Cognet werkte tien jaar aan deze even fascinerende als indringende documentaire over deze kunst. Hij sprak met enkele van de nog levende kunstenaars, internationale curatoren en kunstcritici. En hij toont het werk – schilderijen, tekeningen, beelden – dat nu in diverse Europese musea is te zien. Wat dreef deze kunstenaars en hoe beïnvloedt hun werk onze perceptie van schoonheid, ons idee van esthetiek?
Filmschuur, Lange Begijnestraat 9. Kaarten kosten E 10/ E 9,-. Te reserveren via www.filmschuur.nl, telefonisch op 023-5173910 of aan de kassa.