Leonardo da Vinci komt naar Teylers Museum

2

Teyler Museum organiseert in het najaar van 2018 een grote tentoonstelling over Leonardo da Vinci. Na spraakmakende exposities over Michelangelo (2005) en Rafaël (2012) in het museum is het nu de beurt aan de meest veelzijdige en beroemdste kunstenaar uit de Renaissance.

Twee jaar geleden is Teylers Museum begonnen met het realiseren van een oude droom: de eerste grote Nederlandse tentoonstelling van echte tekeningen van Da Vinci. Leonardo’s werk is verspreid over musea over de hele wereld en het is niet gemakkelijk om het in bruikleen te krijgen. Er zijn nu voldoende contracten getekend om de tentoonstelling ook echt door te laten gaan volgens planning, van 5 oktober 2018 t/m 6 januari 2019.

Karakter en emotie
Da Vinci (1452-1519) was in zijn tijd al beroemd om zijn ongekende gave om menselijke karakters en emoties op overtuigende wijze uit te beelden. Hij was een van de eerste kunstenaars die geboeid was door de relatie tussen innerlijk en uiterlijk. Dit blijkt behalve uit zijn beroemde schilderijen, zoals de Mona Lisa, nog meer uit de tientallen tekeningen die hij van het menselijk gezicht heeft gemaakt.

Het Laatste Avondmaal
In Het Laatste Avondmaal komt al Leonardo’s kennis over de uitbeelding van emoties en karakters samen. Vanaf het moment van voltooiing was het fresco beroemd vanwege Leonardo’s geslaagde ‘typecasting’ van de apostelen, én vanwege de levendige en overtuigende wijze waarop hij hun uiteenlopende reacties op de woorden van Jezus had uitgebeeld, zoals verwarring, ontzetting, verbazing, woede en verdriet. Nooit eerder is er een tentoonstelling gewijd aan dit zo belangrijke aspect van Leonardo’s oeuvre. Specialist op dit terrein is Michael Kwakkelstein, directeur van het Nederlands Kunsthistorisch Instituut in Florence en oud-conservator van Teylers Museum. Hij zal optreden als gastconservator.

Bruiklenen
Bruiklenen zijn onder meer afkomstig uit de verzamelingen van de koningin van Engeland, het Nationaal Museum in Boedapest, de Albertina in Wenen, het Louvre, en vele andere instellingen. In totaal verwacht het museum enkele tientallen tekeningen van Leonardo zelf en een aantal werken van zijn navolgers tentoon te stellen. Het Laatste Avondmaal kan als fresco uiteraard niet reizen, maar zal op een zeer bijzondere wijze op origineel formaat aanwezig zijn op de tentoonstelling.

Info
Van 5 oktober 2018 t/m 6 januari 2019

2 REACTIES

Comments are closed.