Solotentoonstelling David Bade in de Vishal

0

Zeventig maal zeven talenten

Met vier monumentale schilderijen uit de serie ‘SlowBade’, die onlangs tijdens een gelijknamige tentoonstelling werden geëxposeerd in Museum De Fundatie in Zwolle, bouwt internationaal gerenommeerd kunstenaar David Bade verder aan een installatie in de Vishal in Haarlem. Zijn solotentoonstelling Zeventig Maal Zeven Talenten is te zien van 4 maart tot en met 2 april 2017.

Een reeks nieuwe, kleinere sculpturen completeert de installatie, die met zijn titel vooral verwijst naar de onmatigheid, veelheid en de excessieve buitensporigheid die onze rijke samenleving kenmerkt. Ooit was talent een gewicht, een geldwaarde; tegenwoordig wordt talent beschouwd als een natuurlijke begaafdheid en aanleg. Bade gelooft dat de huidige tijdgeest talent verhult of juist buitensporig snel bevestigt en over het paard tilt.

Het werk van Bade kenmerkt zich door diverse betekenissen van talent; volheid en snelheid worden vaak gesignaleerd in zijn werk. Daarmee raakt hij de tijdgeest van shoppen, vloggen en overmatig consumeren, met aan de basis de menselijkheid in al zijn mooie en vreselijke gedaanten en met al zijn talenten. ‘Zeventig maal zeven’ verwijst naar de Bijbelse uitspraak over vergeven en geduld hebben, waaraan volgens de inhoud ook geen limiet zou moeten zitten.

De communicatie over de inhoud van zijn werk, en het maken en creëren, zoekt hij ook in deze expositie weer op: Bade zal samen met medewerkers en cliënten van hulpcentrum ‘De Stem in de Stad’ werken en schilderen aan een groot groepsportret tijdens de Haarlemse Lente, die plaatsvindt van 24 tot en met 26 maart 2017. Na afloop schenkt hij dit beeld aan de locatie van Stem in de Stad die op een afstand van 150 meter van de Vishal gesitueerd is.

De Vishal
De Vishal – ruimte voor beeldende kunst in Haarlem – is met circa 150 aangesloten leden de grootste kunstenaarsvereniging van Haarlem en biedt alle aangesloten professioneel werkende kunstenaars een voor Haarlem uniek podium.

De Vishal ontvangt financiële steun van de gemeente Haarlem

Advertentie