Finalisten 20e NK Debatteren voor Scholieren bekend

0

Meer dan 300 scholieren op derde en laatste voorronde in debat over alcoholreclame en vloggen met politici.

Vrijdag 1 december kwamen de laatste 42 scholen in actie op voorronde 3 van het NK Debatteren voor Scholieren op gastschool het Mendelcollege in Haarlem. Drie spannende debatrondes en meer dan zestig debatten verder konden de tien beste scholen aangewezen worden, die doorgaan naar de grande finale op zaterdag 20 januari op Universiteit Utrecht. Zij maken nog steeds kans om dé debatkampioen van Nederland te worden. Ook is nu bekend welke twee scholen zich dankzij de wilcards alsnog hebben geplaatst voor het finaledag.

Het kampioenschap wordt al sinds 1998 georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut en is in die twintig jaar enorm gegroeid. Het NK Scholieren is mogelijk door steun van het ministerie Veiligheid en Justitie, Binnenlandse Zaken, Universiteit Utrecht, Gymnasium Camphusianum in Gorinchem en het Mendelcollege in Haarlem.

De wildcards gaan naar het SG De Waerdenborch uit Holten en het Regius College uit Schagen!

Voorronde 3 | NK Scholieren

 1. Mendelcollege, Haarlem (+ Beste Individuele Debater Carli Kooijman)
 2. SG Pieter Zandt, Kampen
 3. Haarlemmermeer Lyceum Tweetalig
 4. Haarlemmermeer Lyceum Dalton ( Retorica Haarlemmermeer Lyceum)
 5. Vossius Gymnasium
 6. SG Huizermaat, Huizen
 7. CSG De Goudse Waarden, Gouda
 8. Oostvaarders College, Almere
 9. Theresialyceum, Tilburg
 10. Emmauscollege, Rotterdam

Voorronde 2 | Tien finalisten

 1. Driestar College Gouda
 2. Raayland College uit Venray
 3. Stedelijk Gymnasium Leiden
 4. Beatrix College uit Tilburg (Beste Nieuwkomer!)
 5. Werkplaats Kindergemeenschap uit Bilthoven
 6. Utrechts Stedelijk Gymnasium
 7. Stedelijk Gymnasium Arnhem
 8. Stedelijk Gymnasium Nijmegen
 9. Coornhert Gymnasium uit Gouda
 10. Carmel College Salland uit Raalte

Voorronde 1 | Tien finalisten

 1. Niftarlake College uit Maarssen
 2. Dr.-Knippenbergcollege uit Helmond
 3. Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt uit Amersfoort
 4. Wartburg College locatie Guido de Brès uit Rotterdam
 5. Christelijk Lyceum Zeist
 6. Etty Hillesum Lyceum uit Deventer
 7. Stedelijk Gymnasium Den Bosch
 8. Corderius College uit Amersfoort
 9. Erfgooiers College uit Huizen
 10. GSR Rotterdam

Op 10 november vond de eerste voorronde plaats en op 1 december de derde en laatste. In totaal gaan er 32 scholen door naar de finale 20 januari op de Universiteit Utrecht.

Stellingen
De scholieren bereiden de debatstellingen vooraf voor, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Ook volgt er ter plekke een improvisatiestelling om de scholieren nog meer uit te dagen.

De leerlingen debatteren dit jaar onder andere over de volgende voorbereide stellingen:

 • Palmolie moet verboden worden
 • Er moet een quotum komen voor het aantal asielzoekers dat Nederland binnen mag komen
 • Alcoholreclame moet verboden worden
 • Vloggers moeten tijdens verkiezingstijd verplicht één vlog wijden aan het interviewen van politici*

*Improvisatiestelling

Succesformule
Het is het 20e jaar op rij dat het Nederlands Debat Instituut het kampioenschap organiseert voor havo/vwo-leerlingen uit de bovenbouw. Het is uitgegroeid tot de grootste parlementaire debatcompetitie voor leerlingen in Nederland. Ter voorbereiding op het debattoernooi ontvangen nagenoeg alle scholen een debattraining in de klas. Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat uit drie voorrondes en een finale. De eerste twee voorrondes vinden plaats op het Gymnasium Camphusianum, de derde voorronde op 1 december op het Mendelcollege in Haarlem. Per voorronde gaan de 10 beste scholen door naar de finale op Universiteit Utrecht op zaterdag 20 januari 2018. Ook worden na afloop van de drie voorrondes twee wildcards uitgedeeld aan scholen die net naast een finaleplek grepen: in totaal gaan er 32 scholen door naar de grande finale.

Debatvorm
Het NK Debatteren voor Scholieren volgt de parlementaire debatvorm World Schools Format. Ieder debatteam bestaat uit vier debaters. Om en om houden de voor- en tegenstanders een speech van 4 minuten waarin zij hun standpunt verdedigen. Wanneer alle debaters hun speech gehouden hebben, bepaalt de jury op basis van argumentatie en presentatie de winnaar van het debat.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)