Burgemeester Wienen feliciteert 160.000e inwoner

0

Op 17 april 2018 is de 160.000e inwoner in Haarlem ingeschreven. Het betreft Aarini Suri, de tweede dochter in het gezin Suri, die haar leven in Haarlem is gestart. De gemeente is verheugd met dit nieuws. Burgemeester Wienen heeft Aarini op haar woonadres in Schalkwijk persoonlijk verwelkomd en gefeliciteerd met een passend cadeau: het boek ‘Mugje’ over activiteiten voor kinderen. De familie woont al ruim 10 jaar in Haarlem.

Al eerder passeerde Haarlem de teller van 160.000 inwoners. Op 30 juli 1947 werd de 160.000e Haarlemmer geboren in een woonboot aan het Spaarne. Het gezin werd verrast met een bezoek door de burgemeester. Dit heuglijke feit werd destijds onder andere vermeld in de Volkskrant.

In 1967 bereikte Haarlem het hoogste aantal inwoners: 173.133. Daarna was er gedurende enkele decennia sprake van een bevolkingsdaling, doordat er steeds meer bedrijvigheid uit de stad vertrok en er dus minder werk was. In 1994 zakte het inwonertal onder de 150.000, waarna de bevolkingsdaling stagneerde. Sinds 2010 is er weer een toename van het aantal inwoners te zien.

Wienen: “Niet alleen het wegtrekken van de werkgelegenheid heeft tot een kleiner aantal inwoners geleid. We zijn met elkaar steeds groter gaan wonen. In een woning waar voorheen een gezin met 4 kinderen woonde, woont nu een stel zonder kinderen. En de toenemende vergrijzing zorgt er ook voor dat de gemiddelde huishoudensgrootte in Haarlem van 4 naar 2 personen is gedaald. In het verleden zijn grote hoeveelheden woningen aan de stad toegevoegd met de stadsuitbreidingen in Schalkwijk en de Zuiderpolder. Ook nu blijft het van belang om de woningbouwproductie op gang te houden, zodat er voldoende woningen voor Haarlemmers en hun kinderen zijn die passen bij de huidige woonwensen. Het is daarom groot nieuws dat we inmiddels weer 160.000 Haarlemmers kunnen tellen!