Kunstenaar Escher heeft in Haarlem opleiding genoten

0

Langzaamaan stevent HRLM Haarlemse Stadsglossy af op het tienjarig jubileum eind van dit jaar. Maar eerst ligt vanaf dinsdag 17 juli nummer 57 in veel Haarlemse winkels en horecagelegenheden. Hierin ruim aandacht aan de opleiding die Escher heeft genoten in Haarlem.

Net als de vorige edities staat HRLM weer bol van nieuws over Haarlemmers en hun passie. Zoals een fotoreportage van zes directieleden van de grote Haarlemse musea. Zij doen uit de doeken hoe ze in hun vak terecht zijn gekomen. “Maar wie wist eigenlijk dat kunstenaar Maurits Escher (1898 – 1972) in Haarlem is opgeleid?”, vraagt hoofdredacteur Jeannette Eversen zich hardop af.

Al tien jaar gratis
Al tien jaar lang is HRLM een gratis magazine en dat zal het blijven ook. Niet alleen voor Haarlemmers, maar ook voor mensen ver daarbuiten. In bijvoorbeeld Zwolle en Voorhout lezen oud-Haarlemmers nog steeds ons magazine, zodat ze op de hoogte gehouden worden van het nieuws over hun oude stad. Daar zijn we best wel trots op.” Zegt Jeannette, die nu al bezig is met het jubileumnummer 60, dat in januari 2019 verschijnt. Een mijlpaal dat het verdient gevierd te worden. “Tien jaar geleden sprongen we in het diepe. In 2008. Juist toen de crisis uitbrak. Men maakte ons voor gek uit, dat we dit avontuur aangingen.” Maar tien jaar later is Haarlemse Stadsglossy nog steeds een krachtig merk en een graag gelezen blad.

Escher heeft in Haarlem opleiding gevolgd
In de nieuwe HRLM doet schrijver Klaas de Jong van de Historische Vereniging Haarlem uit de doeken dat kunstenaar Maurits Escher vanaf 1919 zijn opleiding heeft gevolgd op de toenmalige Haarlemse School voor Bouwkunde en Versierende Kunsten. Die school zat gevestigd in de vleugel van het huidige Paviljoen Welgelegen. De dokterswoning aan de Zwiersvleugel is nog het enige restant van de vroegere verbouwing. Haarlem was voor Escher een aantrekkelijke stad door zijn mooie omgeving en de fraaie parken.

HRLM Haarlemse Stadsglossy verschijnt tweemaandelijks en is gratis te verkrijgen bij o.a. VVV-kantoor, de bibliotheek Haarlem en Boekhandel de Vries. Kijk op de site van de glossy voor meer adressen www.haarlemse-stadsglossy.nl.