Huiskamergesprekken over klimaatverandering

Nieuwe workshopserie in Haarlem

0

De opwarming van de aarde is onontkoombaar. Als realiteit én als onderwerp in de media. Dat is niet om vrolijk van te worden. Berichtgeving over naderend onheil, onkosten en het inleveren van comfort zet niet vaak aan tot actie of betrokkenheid. Het maakt ons eerder bang, geïrriteerd, of passief. Of misschien wel alle drie.

Goed nieuws: we hebben een wereld te winnen wanneer we elkaar helpen met verduurzamen. Dat begint met een goed gesprek en af en toe een spelletje. Vanaf dinsdag 1 oktober start Stichting Klimaatgesprekken een nieuwe groep in Haarlem.

Vanuit humor, hoop en handelingsperspectief gaan we zes avonden, steeds met twee weken ertussen, aan de slag met een ander thema:

  • Wat doet het eigenlijk met jou, alle berichten rond klimaatverandering?
  • Wat zou je in je eigen woning kunnen (en willen) doen aan verduurzaming?
  • Welke keuzes maak jij in vervoer? Wel of geen vliegvakanties? Met de auto of het OV?
  • Wat eet jij? Ben je al vega, flexi, of vegan? Of vind je dat allemaal een brug te ver?
  • Wanneer koop je nieuwe spullen, zoals kleding, apparatuur of meubilair. Kan dat ook anders?
  • En tenslotte: hoe kun je het klimaat in je eigen omgeving ter sprake brengen?

Bewezen effectief
De aanpak van Stichting KlimaatGesprekken werd in Engeland ontwikkeld onder de noemer CarbonConversations en waaide drie jaar geleden over naar Nederland. Inmiddels deden er al meer dan 1000 deelnemers mee aan workshopseries door het hele land. De ‘klimaatvoetafdruk’ loopt bij deelnemers terug met 20 tot 50 procent, bleek uit onderzoek. Ook wordt er aandacht besteed aan de ‘klimaathandafdruk’: hoe kun je anderen inspireren tot een meer duurzame levensstijl?

De gesprekken worden begeleid door vrijwilligers, die hiervoor een training hebben gevolgd.
In Haarlem zijn dat Mark Luijkx, in het dagelijks leven werkzaam als agile coach bij een multinational en Annelies Roon, freelance tekstschrijver en trainer.

Ervaringen van eerdere deelnemers

  • “Het voelde fijn om met gelijkgestemden over mijn dilemma’s te praten.”
  • “Leuk, de gevarieerde groep en de gesprekken die nooit dogmatisch werden. Niet veroordelen, gewoon zeggen als je met het vliegtuig gaat. Ik was zelfs zo enthousiast dat ik nu zelf als groepscoach mijn eigen groep start.”
  • “Tot mijn verrassing werd er veel gelachen: heel bevrijdend.”
  • “Ik heb nu meer inzicht in wat ik zelf kan doen tegen klimaatverandering.”

Er is nog ruimte voor een aantal deelnemers in de groep die start op dinsdag 1 oktober.
De overige data zijn: 15 okt, 29 okt, 12 november, 26 november, 10 december, van 20.00 tot 22.00 uur. Voor meer informatie en aanmelden: www.klimaatgesprekken.nl.