Duo tentoonstelling van Rieks Swarte & Domenique Himmelsbach de Vries: Op het scherpst van de houtsnede

0

Vanaf zaterdag 21 november is in Kunst Centrum Haarlem de tentoonstelling ‘Op het scherpst van de houtsnede’ te zien. Zowel Rieks Swarte als Domenique Himmelsbach de Vries maken met hun werk duidelijk hoe ze maatschappelijke betrokken zijn. De grafische techniek die beiden gebruiken, de houtsnede, heeft een rijke geschiedenis en werd in de vorige eeuw ingezet voor het zichtbaar maken van sociale wantoestanden middels politieke pamfletten en expressieve kunst.

Het werk van Rieks Swarte geeft gezicht aan misstanden in de industriële revolutie van de vorige eeuw. In de tentoonstelling is een serie van 24 portretten van diefjes te zien, bijvoorbeeld politiefoto nummer 4178: John Webb, 13 jaar. Hij kreeg voor het stelen van vier sneden brood en een pot jam in december 1872 een werkstraf van 21 dagen in de Wandsworth Prison in Londen.

Domenique Himmelsbach de Vries geeft met zijn kunstproject A Paper Monument voor The Paperless een gezicht aan het hedendaagse abstracte migratiebeleid. 60 portretten van ongedocumenteerden geven samen letterlijk zichtbaarheid aan de anonieme groep van papierlozen. In de tentoonstelling is hiervan een grote leporello te zien. De gezichten kijken je op ooghoogte aan.

Druksels van Rieks Swarte
Rieks Swarte is vooral bekend van zijn werk in het theater. Om de haast van het maken van theater af te leren, begon Rieks zo’n 6 jaar geleden in alle rust aan het maken van houtsneden. Het werden houtsneden met schrijnende beelden ten tijde van de industriële revolutie. Hiervoor gebruikt hij oude zwart-witfoto’s die hij van het internet plukt. Deze werken wordt nu voor het eerst getoond in de tentoonstelling.

Een papieren monument voor de papierlozen
Sociaal kunstenaar Domenique Himmelsbach de Vries doet guerrilla interventies en maakt monumenten voor ongeschreven geschiedenissen en toekomsten. Met zijn frisse blik voorziet hij actuele, sociale, culturele en maatschappelijke vraagstukken van inspiratie. A Paper Monument voor The Paperless gebruikt de straat als medium. De portretten worden als posters gedrukt en vooral in de openbare ruimte verspreid.

Migranten worden in de regel als indringers beschouwd en de portretten in hun officiële dossiers zijn vluchtige kiekjes. Het papieren monument schenkt juist tijd aan het portret. Een kunstenaarshand, houtskoolschets en zwaar gutswerk tegenover kille bureaucratische procedures. Voor deze tentoonstelling zijn de houtsneden in gelimiteerde oplage gedrukt.

Ontmoet de makers in de tentoonstelling
28 november 2020: meet & greet met Domenique Himmelsbach de Vries: max 10 mensen in de tentoonstelling. Start om 14:00 uur & om 15:30 uur.
Aanmelden via info@kunstcentrum-haarlem.nl.

12 december 2020: meet & greet Rieks Swarte: max 10 mensen in de tentoonstelling. Start om 14:00 uur & om 15:30 uur. Aanmelden via info@kunstcentrum-haarlem.nl

Kunst Centrum Haarlem is al bijna 50 jaar dé kunstuitleen in de regio Kennemerland. De collectie bestaat uit ongeveer 5000 kunstwerken. Het kunstcentrum heeft ook een winkel met design gebruiksartikelen. Naast de kunstuitleen en een winkel organiseert Kunst centrum Haarlem exposities en bijeenkomsten met kunstenaars. De tentoonstellingen zijn altijd gratis toegankelijk.

Info
Op het scherpst van de houtsnede.
Duo tentoonstelling van Rieks Swarte en Domenique Himmelsbach de Vries.
21 november 2020 tot en met zaterdag 9 januari 2021
Kunst Centrum Haarlem
Gedempte Oude Gracht 117-121, Haarlem
Open van dinsdag tot en met zaterdag 11.00 – 17.00 uur

- Advertentie -