Vijfstemmig Requiem van Cristóbal de Morales bij Musilenzio

Vocaal mannenkwintet zingt 16e eeuwse muziek

0
Gouache van Joke Aelberts, “Mamalis 1” Foto: Dick Kreuger.
Gouache van Joke Aelberts, “Mamalis 1” Foto: Dick Kreuger.

Op zondagavond 20 februari wordt muziek ten gehore gebracht van de componist Cristóbal de Morales. Vijf veelzijdige musici verenigd onder de naam Ensemble Vocale Cristóbal brengen zijn Requiem gecomponeerd rond 1550. Het concert in de Musilenzio-serie vindt plaats in de sfeervolle zaal van Gebouw Zang en Vriendschap in de Jansstraat, om de hoek van de Grote Markt in Haarlem.

Cristóbal de Morales (+ 1500 – 1554) was een Spaanse componist. Rond zijn 35e vertrok hij naar Rome en was daar als zanger verbonden aan de pauselijke kapel. Hij bleef daar tien jaar en heeft toen ook vele composities geschreven waarmee hij uitgroeide tot één van Europa’s belangrijkste componisten uit die tijd. Hij schreef het Requiem in de laatste jaren van zijn leven toen hij weer naar Spanje was teruggekeerd.

In het concert zullen vijf stemmen te horen zijn: twee baritons (Erik Jan Eradus en Remmert Velthuis), twee tenoren (Bas Halsema en Richard Vos) en een countertenor (Kaspar Snikkers). Passend bij de opzet van de Musilenzio-serie en bij de aard van het requiem zal de zang worden afgewisseld door momenten van stilte. Beeldend kunstenaar Dick Kreuger zal met projecties een extra dimensie geven aan het concert.

Het concert begint om 20:15 uur, eindigt om ongeveer 21:30 uur en de toegangsprijs bedraagt € 10. Adres: Gebouw Zang en Vriendschap, Jansstraat 74zw, 2011 RW Haarlem. De zaal beschikt over een gloednieuwe luchtverversingsinstallatie die ruimschoots aan alle eisen van luchtkwaliteit voldoet.

Reserveren via: musilenzio@gmail.com of sms naar 0650511186.

 

 

 



Ondersteun Haarlem updates met een kleine financiële bijdrage, maandelijks of éénmalig: