Moed heeft het geweld overwonnen, poëziefestival op Hemelvaartsdag

0

Hemelvaartsdag en poëzie van de Haarlemse Dichtlijn vormen een begrip in het centrum van Haarlem. Toch kon het poëziefestival de afgelopen twee jaar niet plaatsvinden. Dit jaar gelukkig weer wel. In een onnodig coronaproof jasje, dat wel. Spoed je deze donderdag naar Huis Hodshon, Spaarne 17, waar vanaf 12.00 uur elk heel uur een podium met een elftal dichters is te bewonderen.

De historische binnenstad van Haarlem vormt het decor van ons festival,” zegt Marten Janse, voorzitter van de organisatie, “dus dat wilden we graag behouden. Vereniging Hendrick de Keyser, beheerder van monumenten in Amsterdam en Haarlem, heeft hierbij geholpen. Ons podium staat in het stadspaleis dat Keetje Hodshon in 1785 liet bouwen, in de aula die uitkijkt over het Spaarne met zicht op De Waag. Daarnaast roepen we ons publiek op om ook Museumhuis Barnaart, Nieuwe Gracht 7, te bezoeken, met stijlkamers in de meest luxe grandeur van twee eeuwen geleden.” De deelnemende dichters aan het festival ontvingen zelfs een vrijkaartje.

En dat is niet het enige dat de deelnemers krijgen. Een extra mooi vormgegeven festivalbundel hoort daar ook bij. Lizeanne Voorhout zorgde daarvoor met een krachtig beeld van een hart dat ook een wapen is, gemaakt door beeldend kunstenaar Ben Imhoff. Daarin is het thema van dit jaar zichtbaar: de wapenspreuk van Haarlem ‘moed heeft het geweld overwonnen’. “En dat mag ook gelezen worden als het overwinnen van corona, maar gedichten daarover hebben we geweigerd,” grapt de voorzitter.

Voor bezoekers is het festival gratis. De festivalbundel is ter plekke te koop voor 10 euro, de opbrengst komt ten goede aan het festival van volgend jaar. Meer informatie is te vinden op de website van de organisatie www.haarlemsedichtlijn.nl.

Onder de deelnemers grote en kleine namen, zoals Jan Kal, Ali Serik en Anneruth Wibaut, omdat de organisatie niet selecteert maar iedereen die poëzie schrijft een podium wil bieden. Dat maakt het festival laagdrempelig en ook interessant voor publiek dat misschien wat minder ervaren is in het lezen van poëzie.


 

 

 

- Advertentie -