Kunst Centrum Haarlem opent het culturele seizoen met twee nieuwe tentoonstellingen. Vanaf 1 september zijn er Haarlemse stadsgezichten te zien van zes verschillende kunstenaars. En op 9 september is het Kleinste museum van Haarlem gevuld met de verzameling pennen van de Haarlemmer Johan Booij.

In de tentoonstelling ‘Stad van de verbeelding, Haarlem 6x anders’ laten 6 kunstenaars Haarlem zien vanuit verschillende standpunten. De twee Haarlemse kunstenaren en Stefan de Groot en Herman van Gelder presenteren hun werk voor het eerst in Kunst Centrum Haarlem. Van Herman van Gelder zijn er Plein Air werken te zien. Herman schildert bijna iedere week ergens in de buitenlucht in Haarlem en omgeving. Hij maakt snelle kleine olieverfschilderijen, tafereeltjes waar zijn oog op valt. De Haarlemse multimediakunstenaar Stefan de Groot loopt ook al schetsend door de stad. Daarbij kijkt hij vooral omhoog. Zijn schetsen werkt hij uit op de iPad en die schilderijen worden dan op metaal afgedrukt.

Bekend en geliefd in de kunstuitleen
De vier andere deelnemers zijn bekenden van de kunstuitleen. De eigentijdse schilderijen van Sander van Walsum zijn uniek wat kleurgebruik betreft. Sander maakte een serie nieuwe werken van ongebruikelijke plekken in Haarlem. De litho’s van Jeroen Hermkens zijn zeer geliefd en altijd uitgeleend. Ter gelegenheid van deze tentoonstelling is Jeroen in zijn ladekasten gedoken om te kijken welke Haarlemse stadsgezichten hij nog heeft. Ook Arthur Martin is ook een bekende van Kunst Centrum Haarlem. Vier van zijn foto’s uit de serie Haarlem ’10 zijn op nu eigentijdse wijze ingelijst én opnieuw te bewonderen. Blijvend fascinerend zijn de fotocollages van Welmoed Schmidt. Van Haarlem maakte ze twee verschillende stadsgezichten waar van alles op te ontdekken is.

Stad van de verbeelding, Haarlem 6x anders

Met werk van Herman van Gelder, Stefan de Groot, Arthur Martin, Jeroen Hermkens, Welmoed Schmidt en Sander van Walsum
1 september – 22 oktober 2022
Open van woensdag t/m zaterdag van 11 -17 uur
Gedempte Oude Gracht 117-121, Haarlem

Pennen, pennen, pennen en nog meer pennen
In het Kleinste museum van Haarlem is dit keer een deel van de verzameling pennen van de Haarlemmer Johan Booij te zien. Het is een klein deel van zijn verzameling van ruim 125.000 pennen! Johan Booij is een echte passievolle verzamelaar. Hij heeft pennen in allerlei soorten en modellen, gekke vormen en vreemde afmetingen. Pennen met een lampje, een meetlint, een mesje, een puzzel en een aansteker. En ook pennen uitgegeven voor speciale gelegenheden zoals de serie pennen voor de viering van Haarlem 750 jaar. Op zijn woning in Haarlem-noord heeft hij een etage gebouwd: een penhuis. Johan zegt over zijn verzameling: ‘Hoewel er heel veel verschillende modellen en ook hele dure pennen zijn, zijn er wel eisen om een pen in mijn verzameling op te nemen: er moet reclame op staan, het moet de bedoeling zijn om er mee te schrijven en de pen zit nog niet in mijn verzameling. Soms geven bedrijven een hele serie pennen uit en dan is het een uitdaging om die serie compleet te krijgen. De gemeente Haarlem heeft ter gelegenheid van het 750 jarig bestaan een serie pennen uitgegeven. Ik weet niet hoeveel het er zijn en weet dus ook niet of mijn serie compleet is.

De passie van Johan Booij: pennen

Kleinste Museum van Haarlem
9 september – 31 oktober 2022
Gedempte Oude Gracht 119, 24/7 te zien vanaf de stoep.

Het Kleinste museum van Haarlem presenteert 5x per jaar een unieke verzameling van bekende of minder bekende Haarlemmers. Het museum is onderdeel van Kunst Centrum Haarlem en 24 uur per dag toegankelijk vanaf de stoep.

Kunst Centrum Haarlem is dé kunstuitleen in de regio Kennemerland heeft een collectie van ongeveer 5000 kunstwerken. Naast de kunstuitleen presenteert Kunst Centrum Haarlem regelmatig exposities en organiseert bijeenkomsten met kunstenaars. De tentoonstellingen zijn altijd gratis toegankelijk. Het kunstcentrum heeft ook een winkel met design en gebruiksvoorwerpen.

 

 

 

 

- Advertentie -