Ruigoord Pinksterweekend 2023 met Vurige Tongen

0

Ruigoord Jubileert. Dit jaar bestaat Ruigoord als vrijplaats en kunstenaarsdorp 50 jaar! De toekomst van Ruigoord op weg naar honderd jaar wordt vanaf eind april ingeluid met een rijk programma en bijzondere projecten.

Met Pinksteren laat Ruigoord jaarlijks het achterste van haar vurige tong zien met de oudste Woordhappening van Amsterdam. Dit jaar zal het een extra bijzondere editie zijn met veel meer dan poëzie. Zo zal Babethe van Loo haar film over Jules Deelder vertonen en is er een boekpresentatie van het grote boek over de Kaboutervereniging. Herinneren en vieren we Willem de Ridder met zijn: ‘Bestel je geluk’ uitgevoerd door kunstenaar Wafae Ahalouch.

Muzikaal zal deze editie van Vurige Tongen worden ingekleurd door een extra multicultureel programma: Surinaams, Koerdisch en Marokkaanse zang en klank zal de woordkunst begeleiden.

De Oase van Verwondering
Ruigoord wordt nog meer een walhalla voor ecologisch ingebedde kunst en een multidisciplinaire cultuurhaven. Met ruim 35 nieuwe kunstopdrachten en projecten, verandert Ruigoord in een ware ‘Oase van Verwondering’. Vanaf voorjaar 2023 kun je 7 dagen per week op Ruigoord komen verdwalen in verhalen, kunst en groenprojecten.

De kunstprojecten zijn te zien en horen tijdens je wandeling over Ruigoord, via de Vlindertuin, het Voedselbos en langs de haven. Ze nemen de – groene – geschiedenis en grond van Ruigoord als basis en reflecteren op alternatieven. Samen verkennen we de toekomst.

Het eerste project is al gerealiseerd. Gijs Frieling schilderde de hele binnenzijde van de kerk. Deze is getransformeerd tot een wonderlijk ecosysteem van magische mensen, dieren en planten. Er volgen nog vele bouwwerken en projecten van zowel Ruigoordse kunstenaars (waaronder Hennie van der Vegt, Tosca Niterink, Aja Waalwijk) als genodigden als Zoro Feigl, Atelier Van Lieshout, Femmy Otten en Ambassade van de Noordzee.

Een reportage van Foto Ad Schaap.

 

 

 

 

 

- Advertentie -