Vergeten erfgoed IJmuiden en Wijk aan Zee in de spotlights

Tijdens Bunkerdag gaat Atlantikwall-erfgoed voor één dag open

0

Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 9 juni is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan van Zeeland tot en met de Waddeneilanden bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek.

De betonnen kolossen zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting. In Wijk aan Zee gaan maar liefst tien bunkers open. In de zeldzame radarbunker zijn de antennekabels nog zichtbaar. Speciaal voor de Bunkerdag worden in IJmuiden twee commandobunkers geopend. Ze zijn al lange tijd niet meer open geweest. Daarmee is een bezoek aan deze bunkers een unieke ervaring.

Atlantikwall
De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een 6200 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. IJmuiden werd als belangrijke havenplaats gemarkeerd door de Duitse bezetter en uitgebouwd tot een zogenaamde Festung. Ook Wijk aan Zee maakte onderdeel uit van deze vesting. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio. Zo werd in november 1942 besloten tot volledige evacuatie van de inwoners van Wijk aan Zee en werden grote delen van IJmuiden ontruimd.

Bunkerdag in IJmuiden en Wijk aan Zee
Wat van de buitenkant niet meer dan een blok beton lijkt, wordt tijdens Bunkerdag tot leven gebracht door de verhalen van de vele vrijwilligers. Binnen de voormalige Festung IJmuiden zijn er tijdens Bunkerdag veel bunkers te bezoeken. Hoogtepunt in IJmuiden zijn de twee commandobunkers die speciaal voor deze dag worden geopend. Ze zijn al lange tijd niet meer open geweest, en daarom is het voor de organisatie ook spannend wat zij zullen aantreffen. In Wijk aan Zee zijn maar liefst 10 bunkers van binnen te ontdekken. Boven op het duin vind je onder meer de Mammut radarbunker, waar de antennekabels nog aanwezig zijn. De Küver, een personeelsonderkomen, is in oude staat ingericht en heeft nog goed bewaarde muurschilderingen. Ook is hier een stuk loopgraaf zichtbaar gemaakt. De vrijwilligers van Rondje Wijk aan Zee hebben op de Dorpsweide hun uitvalsbasis. Hier worden films vertoond en rijden de historische voertuigen van Keep Them Rolling de bezoeker heen en weer naar het Bolwerk.

Bunkerdag landelijk
Om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall zijn er naast de bunkerbezichtigingen door het hele land verschillende activiteiten voor jong en oud. Tijdens wandelingen en rondleidingen worden de verhalen van de wijk en haar inwoners nieuw leven ingeblazen. Acteurs tonen hoe het leven er in en rond de bunkers aan toe ging. Historische voertuigen vervoeren de bezoekers tussen de verschillende bunkerlocaties. Filmvertoningen met historisch beeld brengen ons terug naar voorbije tijden. Bekijk de website voor de locaties van de activiteiten. Speciaal voor kinderen is er een opdrachtenboekje om meer te leren over dit stukje geschiedenis van ons land.

Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl. Tickets zijn online en op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties.