Kunst kiezen is leuk

0

Vanaf 24 juni is de tentoonstelling ‘KIES KUNST, de keuze van de liefhebber’ te zien in Kunst Centrum Haarlem. Vaste bezoekers van de Dreef-exposities in het Provinciehuis Noord Holland kozen hun favoriete kunstwerken uit de collectie van de kunstuitleen. Iedere kunstliefhebber heeft een eigen voorkeur en interesse. Samen vormen de gekozen kunstwerken een mooi beeld van de diversiteit van de kunstwerken van de kunstuitleen van Kunst Centrum Haarlem.

Om de tentoonstelling samen te stellen hebben 16 bezoekers van Paviljoen Welgelegen de gelegenheid gekregen om kunst te komen kiezen. Sommige kunstliefhebbers waren nog nooit in de kunst uitleen op de Gedempte Oude Gracht geweest, anderen kenden het concept, zijn lid geweest of zijn actieve kunstleners. Allen zijn het erover eens dat kunst lenen leuk is. De 35 gekozen kunstwerken zijn voorzien van vaak heel persoonlijke meningen over het kunstwerk. De kunstkiezers voor deze tentoonstelling zijn: Arita Immerzeel, Gloria Joosten, Simone Memel, Rosa Navarro, Gerda Truus Pieters-van Genderen, Marja Ploeger, Ed Prins, Faisal Rajjab, Linda de Ree, Eduard Regenboog, Monique Rooijmans, Kees Schabbing, Lidia Schoonderbeek, Barbla Tanner, Annette de Vries en Anita van der Weg.

Persoonlijke keuzes
De motivatie bij de keuze voor een bepaald kunstwerk is altijd persoonlijk en daarmee zeer gevarieerd. Een van de kunstkiezers Monique Rooijmans koos een schilderij: Voor mijn doen heb ik heel spontaan kunstwerken gekozen. Het schilderij ‘Benoni’ van Els van Rijssel noem ik ‘Het aarzelende jongetje’, het is zo ontroerend in één ragdunne lijn opgetekend. Hij doet me denken aan een krantenfoto die ik heb gezien van een klas met vluchtelingenkinderen. Zij moeten zich in een heel onbekend land een beetje veilig en thuis gaan voelen terwijl zij dingen meegemaakt hebben die menig volwassen mens niet heeft hoeven meemaken. Dat doet aarzelen.

Een andere kunstkiezer, Ed Prins, koos een ets van Ronald Tolman en verwoord zijn keuze als volgt: Ik ben gaan kijken naar grotere kunstwerken die een relatie kunnen hebben met de Provincie en de samenleving. In het werk ‘Obelisken’ van Ronald Tolman zie ik een verbeelding van mensen die op een voetstuk staan en mensen die daaronder staan waarbij er meerdere associaties mogelijk zijn. Hebben de mensen zich zelf op een voetstuk geplaatst? Hebben de mensen eronder ze op een voetstuk gezet? Is er onenigheid onder bij het voetstuk of zelfs afkeer van degenen die op het voetstuk staan? De ets vind ik mooi gemaakt met heel eigen kleurgebruik.

Arita Immerzeel koos een schilderij van Hannes Kuijper omdat een Haarlemse kunstenaar niet mag ontbreken in deze tentoonstelling: Hannes Kuiper is de eerste naam die in mij opkwam. Zijn werk is vrolijk, kleurrijk en verveelt mij nooit. Ik heb thuis een houten koetje van hem, ooit geleend van de kunstuitleen en in etappes afbetaald. De keuze was reuze. Ik dacht, hup, niet twijfelen. Hannes koos ik omdat het een leuk werk is.

Rosa Navarro koos een foto en zegt daarover: De foto van ‘Movement II’ van Manon Hertog vind ik echt prachtig. Er zit inderdaad beweging in, maar ook een hypnotiserende kwaliteit, je kan uren achter elkaar er naar kijken. En het licht dat door de groene glas naar voren komt. Beautiful!

De band met de Provincie Noord-Holland
De provincie Noord-Holland heeft het kunstcentrum – voorheen de SBK Kennemerland – in de beginjaren financieel ondersteund om het concept van kunstuitleen te ontwikkelen en uit te voeren. Vanaf 2008 is de kunstuitleen in Haarlem een onafhankelijke stichting met een zelfstandige bedrijfsvoering. Kunst Centrum Haarlem heeft zich ontwikkeld tot galerie, kunstuitleen en winkel voor het kijken naar, lenen en kopen van kunst en design. Simone Memel, conservator bij de provincie Noord-Holland en verantwoordelijk voor de tentoonstellingen in Paviljoen Welgelegen, opent zaterdag 25 juni om 15:00 uur de tentoonstelling.

Info
Kunst Centrum Haarlem
KIES KUNST, de keuze van de liefhebber
24 juni – 29 augustus 2022
Opening zaterdag 25 juni 15:00 uur. Iedereen van harte welkom.
Open van dinsdag t/m zaterdag van 11-17 uur.

 

 

 

- Advertentie -